Jutarnji o Šimuniću i - Za dom.....

Veoma zanimljivi detalji iz dokumenta FIFA, u kojem se obrazlaže kazna fudbaleru za pokliče: "Za dom - spremni!"

Fudbal 14.05.2014 | 09:47
Jutarnji o Šimuniću i - Za dom.....

On je zaurlao: "Za dom!", oni odgovarali: "Spremni!", FIFA to sve snimila, kaznila ga sa deset utakmica suspenzije, on se uz pomoć advokata i HNS žalio, oni ga glatko odbili.
"Za dom, spremni!" je čist ustaški poklič, smatraju u FIFA i Josip Šimunić je jako dobro znao šta radi prošlog novembra na "Maksimiru" kada je uzeo mikrofon posle eliminacije Islanda u baražu za Mundijal i pozvao navijače da se "vesele".

Hrvatski "Jutarnji list" došao je do FIFA dokumenata u kojima je zapečaćena karijera ustaški nastrojenog fudbalera i gde se navodi zbog čega je dobio tako oštru kaznu.

"U odgovoru FIFA, koji ekskluzivno objavljujemo, citiraju se povijesne knjige o ustaškom režimu, secira se pozdrav 'Za dom - spremni', navode se slični pozdravi poput 'Sieg Heil', uspoređuju se sportaši koji su već kažnjeni zbog rasizma, kao i presude hrvatskih sudova o veličanju ustaštva, a referiraju se i na uglednu internetsku enciklopediju Britannicu", navodi autor teksta na "Jutarnjem" i konstatuje:

"A, ako nekome nije jasno što taj pozdrav znači, FIFA se na neki način čak i sprda pa kaže: Kako se danas shvaća taj pozdrav, dovoljno je uguglati 'Za dom - spremni' i bit će vam sve jasno".

"Odvjetnici Josipa Šimunića, braća Davor i Zlatko Prtenjača, ipak nisu uspjeli srušiti odluku FIFA, unatoč trudu da dokažu kako su pozdrav 'Za dom - spremni' ustaše zloupotrijebili, a kako Šimunićeva namjera nije bila nikoga diskriminirati", navodi se u tekstu i dodaje:

"FIFA je tu, očito, imala jače argumente. Za svjedoka su zvali povjesničara Božu Repu sa Sveučilišta u Ljubljani, a odustali su od kontroverznog Barryja Lituchyja, asistenta povijesti na Medgar Evars Collegeu u New Yorku, koji je bio svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću. U odgovoru na žalbu napisali su da njegova izjava nije uzeta kao dokaz. Zato je slovenski povjesničar rekao kako je 'oko 30 tisuća Židova, jednak broj Roma i oko 335 tisuća Srba ubijeno u vrijeme ustaškog režima'".

Između ostalog, u obrazloženju odluke piše:

"Evidentno je da su ustaše uspostavili teroristički režim koji je bio odgovoran za masovna ubojstva pojedinih skupina".

Advokati su igrali na kartu da se "Za dom" ne može povezati samo sa ustaškim režimom, ali im je i to palo.

"Žalitelji kažu da je službeni pozdrav u NDH bio 'Za poglavnika i dom - spremni', a da je Šimunić samo pozdravio sa 'Za dom'. Međutim, mi smatramo da se pozdrav 'Za dom - spremni' povezuje s ustašama i da je, između ostalog, bio i njihov službeni pozdrav'", odgovaraju u FIFA, a prenosi "Jutarnji".

U tekstu piše i...

"Tu citiraju povjesničare koji kažu da se sredinom travnja 1941. izraz 'Za dom - spremni' počeo javljati na službenim dokumentima NDH. Čak je i Ante Pavelić 21. travnja 1941., obraćajući se narodu na Trgu svetog Marka u Zagrebu, pozdravio 'Za dom', a gomila mu je uzvratila 'Spremni'. Na dan osnutka NDH hrvatski radio objavio je deklaraciju, a zadnji pasus završava riječima 'Bog i Hrvati! Za dom spremni!'", piše u odgovoru na žalbu.

"Šimunić je diskriminirao sve one koji su stradali u vrijeme ustaškog režima.Fifina pravila kažu da se neće tolerirati takvo ponašanje", zaključeno je na kraju dokumenta.

Komentari / 0

Ostavite komentar