Још мало о "проклетству" Бенфике

Да ли је дошло време да лисабонски "орлови" коначно победе у евро-финалу, после седам узастопних пораза? Ривал ће им бити Севиља, која добро зна како се осваја Лига Европе.

Фудбал 14.05.2014 | 09:42
Још мало о "проклетству" Бенфике

У финалу Купа шампиона 1961. године изгубила је од Барселоне 2:3. Следеће године у финалу истог такмичења победио је Реал, 5:3. Следеће године изгубила је и од Милана (1:2) у финалу КЕШ, као и 1965, од Интера (0:1).

После две сезоне паузе, 1968. поново је играла финале Купа шампиона и поново изгубила, од Манчестер јунајтеда (1:4). Потом је чекала финале евро-такмичења до 1983. године, када је у мечу за трофеј Купа УЕФА изгубила од Андерлехта (1:2).

Куп шампиона није освојила ни 1988 (изгубила на пенале од ПСВ Ајндховена), а ни 1990, када је победио Милан (0:1). Прошле године је такође изгубила у финалу Лиге Европе, од Челсија (1:2), голом Банета Ивановића.

Бенфика у својим витринама има два трофеја шампиона континента (1961. и 1962), али је деценијама боле узастопни порази у финалима евро-такмичења. Према легенди, за то је заслужна и лоша срећа, изазвана клетвом тренера Беле Гутмана, који је проклео клуб после два освојена трофеја Купа шампиона.

Добро је позната прича да је мађарски тренер отишао 1962. године код челника клуба и тражио скромну повишицу. Глатко је одбијен и, изазван таквим одговором, наводно изговорио реченицу:

"У наредних 100 година Бенфика неће освојити европски трофеј!".

Бела је преминуо 1981. године и сахрањен у Бечу, а на његов гроб потом су навијачи Бенфике одлазили као на ходочашће. Међу њима и сада такође покојна легенда клуба, Еузебио, који је 1990. године уочи финала Купа шампиона отишао на гробље, али Бенфика је и ту утакмицу изгубила.

Да ли ће ове недеље судбина клуба бити промењена?

Мимо приче о клетви, лако је закључити да је Бенфика мало када била у ситуацији као тренутној, која је чини фаворитом у европском финалу. Свој трећи континентални пехар, први Лиге Европе, "орлови" ће покушати да освоје у борби против Севиље, која ће завршити сезону Примере на петом или шестом месту.
Са друге стране, лисабонски тим је и теоретски постао шампион Португала још 20. априла. Та чињеница значајно ће растеретити играче Жоржа Жезуса, који је прошле године у завршници сезоне био принуђен да размишља и о неуспешној и исцрпљујућој првенственој борби против Портоа.

Хоће ли растерећеност играча Бенфике коначно скинути "Гутманово проклетство"? Сазнаћемо у среду увече, у Торину, где у финалној утакмици нажалост нећемо моћи да гледамо суспендованог Лазара Марковића и повређеног Љубомира Фејсу. У португалској екипи би, ипак, требало очекивати српског интернационалца Миралема Сулејманија, који је наступио у полуфиналном реваншу против Јувентуса.

"Снажнији смо него прошле године, иако нас то не чини фаворитом", рекао је Жезус у најави утакмице.

"Знамо да је Севиља јака. Има богату историју у овом такмичењу и не мислим да постоји фаворит у финалу. Радили смо на овом пројекту пет година. Ојачали смо у том периоду и награђени смо за тај труд", додао је успешни и тражени стручњак, за чије услуге је овог маја отворено интересовање показао француски вицешампион - Монако.

Бенфика је ове сезоне освојила домаћи куп у којем се такмиче само тимови из два највиша ранга - Примеире и Сегунде. У недељу, 18. маја, очекује је и финале Купа Португала, у којој ће јој ривал бити Рио Аве.

"Имамо веома добру, чврсту сезону за нама. Овај тим поседује велики квалитет. Имамо и посебне навијаче, који су потпуно јединствени", додао је тренер.

Са друге стране, и Севиља дочекује торинско финале са великим амбицијама. Андалужани су два пута освајали трофеј у другом по значају европском такмичењу (2006. и 2007) и добро знају шта је потребно за успех.
"Нећу да сањам да освајам Лигу Европе. Хоћу да то доживим", поручио је Иван Ракитић, офанзивни везиста Севиље, за кога хрватски и шпански медији последњих дана пишу да би током лета могао да пређе у Реал.

Његов тренер Унаи Емери констатовао је да је Севиљи уживање представљао и ход по путу до финала.

"Чека нас још једна фаза процеса у коме се налазимо. Сан је бити овде. Сада би само требало да уживамо. Било би дивно да завршимо сезону освајањем трофеја, али је фантастично и то да смо дошли у ситауцију да освојимо пехар. То је било дуго путовање и хоћемо да уживамо. Сви се надамо позитивном резултату и некој врсти награде за сав труд који смо уложили ове сезоне", додао је Емери.

Бенфика се ове сезоне укључила у Лигу Европе после елиминације у групној фази Лиге шампиона. Завршила је учешће у Групи Ц на трећем месту, иза Пари Сен Жермена и Олимпијакоса, иако је имала исти број поена као и шампион Грчке (10).

У нокаут фази елиминисала је ПАОК (1:0, 3:0), Тотенхем (3:1, 2:2), АЗ (1:0, 2:0) и, у полуфиналу, Јувентус (2:1, 0:0).

Севиља је такмичење у Лиги Европе почела од прве фазе и освојила прво место у Групи Х, испред Слован Либереца, Фрајбурга и Есторила. Потом је избацила Марибор (2:2, 2:1), Бетис на пенале (0:2, 2:0, 4:3*), Порто (0:1, 4:1) и Валенсију (2:0, 1:3).

Утакмица почиње у 20.45.

Коментари / 0

Оставите коментар