Još malo o "prokletstvu" Benfike

Da li je došlo vreme da lisabonski "orlovi" konačno pobede u evro-finalu, posle sedam uzastopnih poraza? Rival će im biti Sevilja, koja dobro zna kako se osvaja Liga Evrope.

Fudbal 14.05.2014 | 09:42
Još malo o "prokletstvu" Benfike

U finalu Kupa šampiona 1961. godine izgubila je od Barselone 2:3. Sledeće godine u finalu istog takmičenja pobedio je Real, 5:3. Sledeće godine izgubila je i od Milana (1:2) u finalu KEŠ, kao i 1965, od Intera (0:1).

Posle dve sezone pauze, 1968. ponovo je igrala finale Kupa šampiona i ponovo izgubila, od Mančester junajteda (1:4). Potom je čekala finale evro-takmičenja do 1983. godine, kada je u meču za trofej Kupa UEFA izgubila od Anderlehta (1:2).

Kup šampiona nije osvojila ni 1988 (izgubila na penale od PSV Ajndhovena), a ni 1990, kada je pobedio Milan (0:1). Prošle godine je takođe izgubila u finalu Lige Evrope, od Čelsija (1:2), golom Baneta Ivanovića.

Benfika u svojim vitrinama ima dva trofeja šampiona kontinenta (1961. i 1962), ali je decenijama bole uzastopni porazi u finalima evro-takmičenja. Prema legendi, za to je zaslužna i loša sreća, izazvana kletvom trenera Bele Gutmana, koji je prokleo klub posle dva osvojena trofeja Kupa šampiona.

Dobro je poznata priča da je mađarski trener otišao 1962. godine kod čelnika kluba i tražio skromnu povišicu. Glatko je odbijen i, izazvan takvim odgovorom, navodno izgovorio rečenicu:

"U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej!".

Bela je preminuo 1981. godine i sahranjen u Beču, a na njegov grob potom su navijači Benfike odlazili kao na hodočašće. Među njima i sada takođe pokojna legenda kluba, Euzebio, koji je 1990. godine uoči finala Kupa šampiona otišao na groblje, ali Benfika je i tu utakmicu izgubila.

Da li će ove nedelje sudbina kluba biti promenjena?

Mimo priče o kletvi, lako je zaključiti da je Benfika malo kada bila u situaciji kao trenutnoj, koja je čini favoritom u evropskom finalu. Svoj treći kontinentalni pehar, prvi Lige Evrope, "orlovi" će pokušati da osvoje u borbi protiv Sevilje, koja će završiti sezonu Primere na petom ili šestom mestu.
Sa druge strane, lisabonski tim je i teoretski postao šampion Portugala još 20. aprila. Ta činjenica značajno će rasteretiti igrače Žorža Žezusa, koji je prošle godine u završnici sezone bio prinuđen da razmišlja i o neuspešnoj i iscrpljujućoj prvenstvenoj borbi protiv Portoa.

Hoće li rasterećenost igrača Benfike konačno skinuti "Gutmanovo prokletstvo"? Saznaćemo u sredu uveče, u Torinu, gde u finalnoj utakmici nažalost nećemo moći da gledamo suspendovanog Lazara Markovića i povređenog Ljubomira Fejsu. U portugalskoj ekipi bi, ipak, trebalo očekivati srpskog internacionalca Miralema Sulejmanija, koji je nastupio u polufinalnom revanšu protiv Juventusa.

"Snažniji smo nego prošle godine, iako nas to ne čini favoritom", rekao je Žezus u najavi utakmice.

"Znamo da je Sevilja jaka. Ima bogatu istoriju u ovom takmičenju i ne mislim da postoji favorit u finalu. Radili smo na ovom projektu pet godina. Ojačali smo u tom periodu i nagrađeni smo za taj trud", dodao je uspešni i traženi stručnjak, za čije usluge je ovog maja otvoreno interesovanje pokazao francuski vicešampion - Monako.

Benfika je ove sezone osvojila domaći kup u kojem se takmiče samo timovi iz dva najviša ranga - Primeire i Segunde. U nedelju, 18. maja, očekuje je i finale Kupa Portugala, u kojoj će joj rival biti Rio Ave.

"Imamo veoma dobru, čvrstu sezonu za nama. Ovaj tim poseduje veliki kvalitet. Imamo i posebne navijače, koji su potpuno jedinstveni", dodao je trener.

Sa druge strane, i Sevilja dočekuje torinsko finale sa velikim ambicijama. Andalužani su dva puta osvajali trofej u drugom po značaju evropskom takmičenju (2006. i 2007) i dobro znaju šta je potrebno za uspeh.
"Neću da sanjam da osvajam Ligu Evrope. Hoću da to doživim", poručio je Ivan Rakitić, ofanzivni vezista Sevilje, za koga hrvatski i španski mediji poslednjih dana pišu da bi tokom leta mogao da pređe u Real.

Njegov trener Unai Emeri konstatovao je da je Sevilji uživanje predstavljao i hod po putu do finala.

"Čeka nas još jedna faza procesa u kome se nalazimo. San je biti ovde. Sada bi samo trebalo da uživamo. Bilo bi divno da završimo sezonu osvajanjem trofeja, ali je fantastično i to da smo došli u sitauciju da osvojimo pehar. To je bilo dugo putovanje i hoćemo da uživamo. Svi se nadamo pozitivnom rezultatu i nekoj vrsti nagrade za sav trud koji smo uložili ove sezone", dodao je Emeri.

Benfika se ove sezone uključila u Ligu Evrope posle eliminacije u grupnoj fazi Lige šampiona. Završila je učešće u Grupi C na trećem mestu, iza Pari Sen Žermena i Olimpijakosa, iako je imala isti broj poena kao i šampion Grčke (10).

U nokaut fazi eliminisala je PAOK (1:0, 3:0), Totenhem (3:1, 2:2), AZ (1:0, 2:0) i, u polufinalu, Juventus (2:1, 0:0).

Sevilja je takmičenje u Ligi Evrope počela od prve faze i osvojila prvo mesto u Grupi H, ispred Slovan Libereca, Frajburga i Estorila. Potom je izbacila Maribor (2:2, 2:1), Betis na penale (0:2, 2:0, 4:3*), Porto (0:1, 4:1) i Valensiju (2:0, 1:3).

Utakmica počinje u 20.45.

Komentari / 0

Ostavite komentar