Данас о платама и примањима званичника

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да се данас одреди о законским приједлозима и иницијативама који се односе на плате и примања посланика и делегата у парламенту БиХ, те осталих изабраних и именованих званичника.

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 08:15
Данас о платама и примањима званичника

Расправа и изјашњавање о платама и примањима одгођени су на прошлој сједници Представничког дома.

Један од законских аката из ове области је и Приједлог закона о утврђивању висине плате запослених у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић из СНСД-а.

Предложеним законом уређује се начин обрачуна и висина плата изабраних и именованих званичника у највишим органима извршне и законодавне власти у БиХ у мандатном периоду, те регулише процес доношења закона о платама и накнадама осталих запослених у институцијама БиХ, као и начин њиховог финансирања у прелазном периоду.

У образложењу приједлога закона Живковић процјењује да би за плате и накнаде изабраних и именованих званичника БиХ у буџету била остварена уштеда од око 42 одсто.

Посланици ће се одредити и о захтјеву посланика ХДЗ-а БиХ Нике Лозанчића за разматрање Приједлога оквирног закона о ограниченом располагању јавним средствима у БиХ којим се утврђују највиши допуштени износи нето плата за све кориснике јавних средстава у БиХ.

Према овом законском приједлогу, највиша плата на нивоу БиХ не би могла да буде већа од 4,5, а на ентитетском нивоу од четири просјечне плате исплаћене у БиХ у протеклој години.

У оквиру ове теме на дневном реду су и иницијативе Клуба посланика СДА, те посланика СДП-а Дениса Бећировића и Анте Домазета.

Пред посланицима ће се у другом читању наћи Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, о којем је изјашњавање одгођено на прошлој сједници.

Овим приједлогом закон се усклађује са прописима ЕУ у овој области.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ усвојила је, на приједлог Душанке Мајкић из СНСД-а, амандмане који су постали саставни дио приједлога закона. Амандманима се прецизира да ће јавни ред и мир на граничним прелазима наставити да одржава ентитетска, односно кантонална полиција.

Приједлогом закона који је у парламентарну процедуру упутило Министарство безбједности БиХ било је предвиђено да јавни ред и мир на граничним прелазима одржава Гранична полиција БиХ.

Представнички дом разматраће и Захтјев Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку које се тичу избора у Мостару. 

Овим законским актом одређено је да се 35 вијећника у Вијеће града Мостара бира на непосредним и тајним изборима, при чему би подручје града било јединствена изборна јединица. 

На дневном реду је и захтјев посланика ХДЗ-а БиХ Мате Фрањичевића за разматрање Приједлога закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ по хитном поступку, према којем припадници исламске, католичке, православне и жидовске вјероисповјести у БиХ имају право на пет нерадних дана за вјерске празнике, као и припадници свих осталих вјера у БиХ.

Посланици ће у првом читању размотрити Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, чији су предлагачи посланици СДС-а Младен Босић, Александра Пандуревић, Дарко Бабаљ и Борислав Бојић, те ПДП-а Весна Крстовић-Спремо.

Овим законским актом предвиђа се увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба и млијека, лијекове, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, учила, информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома није подржала начела овог законског приједлога.

Пред посланицима ће се наћи и Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2013. годину.

 

Коментари / 0

Оставите коментар