Danas o platama i primanjima zvaničnika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se danas odredi o zakonskim prijedlozima i inicijativama koji se odnose na plate i primanja poslanika i delegata u parlamentu BiH, te ostalih izabranih i imenovanih zvaničnika.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 08:15
Danas o platama i primanjima zvaničnika

Rasprava i izjašnjavanje o platama i primanjima odgođeni su na prošloj sjednici Predstavničkog doma.

Jedan od zakonskih akata iz ove oblasti je i Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković iz SNSD-a.

Predloženim zakonom uređuje se način obračuna i visina plata izabranih i imenovanih zvaničnika u najvišim organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u mandatnom periodu, te reguliše proces donošenja zakona o platama i naknadama ostalih zaposlenih u institucijama BiH, kao i način njihovog finansiranja u prelaznom periodu.

U obrazloženju prijedloga zakona Živković procjenjuje da bi za plate i naknade izabranih i imenovanih zvaničnika BiH u budžetu bila ostvarena ušteda od oko 42 odsto.

Poslanici će se odrediti i o zahtjevu poslanika HDZ-a BiH Nike Lozančića za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenom raspolaganju javnim sredstvima u BiH kojim se utvrđuju najviši dopušteni iznosi neto plata za sve korisnike javnih sredstava u BiH.

Prema ovom zakonskom prijedlogu, najviša plata na nivou BiH ne bi mogla da bude veća od 4,5, a na entitetskom nivou od četiri prosječne plate isplaćene u BiH u protekloj godini.

U okviru ove teme na dnevnom redu su i inicijative Kluba poslanika SDA, te poslanika SDP-a Denisa Bećirovića i Ante Domazeta.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, o kojem je izjašnjavanje odgođeno na prošloj sjednici.

Ovim prijedlogom zakon se usklađuje sa propisima EU u ovoj oblasti.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH usvojila je, na prijedlog Dušanke Majkić iz SNSD-a, amandmane koji su postali sastavni dio prijedloga zakona. Amandmanima se precizira da će javni red i mir na graničnim prelazima nastaviti da održava entitetska, odnosno kantonalna policija.

Prijedlogom zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo bezbjednosti BiH bilo je predviđeno da javni red i mir na graničnim prelazima održava Granična policija BiH.

Predstavnički dom razmatraće i Zahtjev Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koje se tiču izbora u Mostaru. 

Ovim zakonskim aktom određeno je da se 35 vijećnika u Vijeće grada Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica. 

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika HDZ-a BiH Mate Franjičevića za razmatranje Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH po hitnom postupku, prema kojem pripadnici islamske, katoličke, pravoslavne i židovske vjeroispovjesti u BiH imaju pravo na pet neradnih dana za vjerske praznike, kao i pripadnici svih ostalih vjera u BiH.

Poslanici će u prvom čitanju razmotriti Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, čiji su predlagači poslanici SDS-a Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Darko Babalj i Borislav Bojić, te PDP-a Vesna Krstović-Spremo.

Ovim zakonskim aktom predviđa se uvođenje nulte stope PDV-a za sve vrste hljeba i mlijeka, lijekove, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, učila, informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma nije podržala načela ovog zakonskog prijedloga.

Pred poslanicima će se naći i Izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2013. godinu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar