Русија увела санкције Американцима

Русија је на санкције САД одговорила забранама у вези са коришћењем ракетних мотора и Међународне свемирске станице.

Свијет 14.05.2014 | 07:27
Русија увела санкције Американцима

''Русија ће забранити Сједињеним Америчким Државама да користе њене ракетне моторе за лансирање војних сателита и одбациће захтјев САД да наставе да користе Међународну свемирску станицу послије 2020. године'', саопштио је замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин.

Ова одлука Русије одговор је на санкције на опрему високе технологије, које је Вашингтон увео Москви због украјинске кризе.

Русија је раније најавила да ће одговорити својим мјерама, пошто су САД прошлог мјесеца саопштиле да ће одбити лиценце за извоз свих високотехнолошких средстава, која би могла да буду од помоћи руској војсци и да ће повући већ издате лиценце.

Мјере које ће предузети Москва односиће се на моторе типа МК-33 и РД-180, којима Русија снабдјева САД, рекао је Рогозин на конференцији за новинаре.

"Спремни смо да испоручимо те моторе, али само под условом да они не буду искоришћени за лансирање војних сателита", нагласио је Рогозин.

Агенција Ројтерс подсјећа да Вашингтон жели да задржи Међународну свемирску станицу, најраније до 2024, четири године дуже од предвиђеног рока.

Рогозин је, такође најавио да ће, од 1. јуна, Русија обуставити рад америчких станица ГПС на својој територији и да ће затражити разговоре с Вашингтоном о покретању сопственог система у САД, Глонаса.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мики

14.05.2014 09:25

Мора неко убити нови фасизам ЕУ, који уводе САД. Браво Путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неца

14.05.2014 09:54

Напред Руси, напред Путине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.05.2014 11:14

Штета што неће прије. Толико о напредној САД технологији. Не могу сами ни сателит да лансирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо

14.05.2014 13:43

Док се Русија и САД препуцавају теско нама народе!

ОДГОВОРИТЕ