Rusija uvela sankcije Amerikancima

Rusija je na sankcije SAD odgovorila zabranama u vezi sa korišćenjem raketnih motora i Međunarodne svemirske stanice.

Svijet 14.05.2014 | 07:27
Rusija uvela sankcije Amerikancima

''Rusija će zabraniti Sjedinjenim Američkim Državama da koriste njene raketne motore za lansiranje vojnih satelita i odbaciće zahtjev SAD da nastave da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu poslije 2020. godine'', saopštio je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Ova odluka Rusije odgovor je na sankcije na opremu visoke tehnologije, koje je Vašington uveo Moskvi zbog ukrajinske krize.

Rusija je ranije najavila da će odgovoriti svojim mjerama, pošto su SAD prošlog mjeseca saopštile da će odbiti licence za izvoz svih visokotehnoloških sredstava, koja bi mogla da budu od pomoći ruskoj vojsci i da će povući već izdate licence.

Mjere koje će preduzeti Moskva odnosiće se na motore tipa MK-33 i RD-180, kojima Rusija snabdjeva SAD, rekao je Rogozin na konferenciji za novinare.

"Spremni smo da isporučimo te motore, ali samo pod uslovom da oni ne budu iskorišćeni za lansiranje vojnih satelita", naglasio je Rogozin.

Agencija Rojters podsjeća da Vašington želi da zadrži Međunarodnu svemirsku stanicu, najranije do 2024, četiri godine duže od predviđenog roka.

Rogozin je, takođe najavio da će, od 1. juna, Rusija obustaviti rad američkih stanica GPS na svojoj teritoriji i da će zatražiti razgovore s Vašingtonom o pokretanju sopstvenog sistema u SAD, Glonasa.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

miki

14.05.2014 11:25

Mora neko ubiti novi fasizam EU, koji uvode SAD. Bravo Putine

ODGOVORITE
Name

Neca

14.05.2014 11:54

Napred Rusi, napred Putine!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.05.2014 13:14

Šteta što neće prije. Toliko o naprednoj SAD tehnologiji. Ne mogu sami ni satelit da lansiraju.

ODGOVORITE
Name

neso

14.05.2014 15:43

Dok se Rusija i SAD prepucavaju tesko nama narode!

ODGOVORITE