Радончић: СДА прави од БиХ "отомански привезак"

Недавно смењени министар безбедности у Савету министара БиХ Фахрудин Радончић рекао је да не жели да на предстојећим изборима у тој земљи улази у коалицију са онима који од те државе праве "отомански привезак".

Босна и Херцеговина 14.05.2014 | 18:54
Радончић: СДА прави од БиХ "отомански привезак"

Радончић је оценио да потпредседника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића и турског премијера Реџепа Тајпа Ердогана очито веже тзв. "муслиманско братство" и идеја јаче улоге Турске у БиХ, преноси Тањуг.

"Али, то се ради на начин да Турска то не прати ни адекватним инвестицијама ни разумевањем специфичности БиХ и њених веома деликатних међунационалних односа, историјских искустава за време 500 година владавине Турске, која је овде, ипак, била окупатор", напоменуо је Радончић, који је и лидер Савеза за бољу будућност .

Радончић је у интервјуу босанском издању Вечерњег листа, рекао да се Изетбеговић, заменик председника СДА Сулејмана Тихића, који је већ дуже време због болести одсутан са политичке сцене у БиХ, понашао као да је преузео СДА и вратио се једном "тврдом стилу владања".

Према његовим речима, то га веома подсећа на ратно раздобље с много ригидности, брзих одлука, неодмерених коментара без свести о њиховим правним последицама.

"Видећемо хоће ли на конгресу или конвенцији СДА он успети то своје практично понашање службено да претвори у позицију првог човека те странке", рекао је Радончић.

Упитан да ли види могућност сарадње СББ-а са СДА ако би ту странку водио Изетбеговић, Радончић је одговорио да би прво морала да се разјасни улога Турске у БиХ.

"Не могу и не желим да будем у коалицији са неким ко од БиХ или бошњачке политике прави отомански привезак, или ко поздравља 'муслиманску браћу' из Египта у Сарајеву, или се службено среће са бившим иранским председником Махмудом Ахмединежадом, или неко ко је срећан што Турска овде организује колективно обрезивање 150 бошњачке деце."

"То није наш обичај, јер ми то радимо у кући, у врло интимној атмосфери. Што је још горе, у руку тој деци ставља турску заставу и развија овде турски уместо босанскохерцеговачког патриотизма", истакао је Радончић.

Радончић је додао да Бакир Изетбеговић и он имају обиље политичких разлика, потпуно идеолошки утемељених.

"Оне су легитимне, али ја сам чврст присталица евроатлантских интеграција, потпуне интеграције бошњачког националног корпуса у ЕУ уз пуно поштовање наших верских и националних традиционалних вредности, напоменуо је Радончић.

"Према томе, бојим се да је СДА показао толику дозу економске импотенције и толике идеолошке разлике у односу на СББ да коалиција с њим није реална", додао је Радончић.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Самке

14.05.2014 06:42

Цовјеце престани да блатис СДА која је и тебе створила. И науци се несто од СДА за поцетак да морас да ститис зграду Песједниства која није горела ни у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ло

14.05.2014 07:06

Тако је самке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

14.05.2014 07:32

Браво Радончицу , само истина босњаке боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

14.05.2014 07:48

Како од два зла изабрати мање, питање је за Србе.По мени зло је зло макар колико било. У памет се Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

14.05.2014 08:16

@правда . Ста прицас ти ? Која то истина боли? Окани се глупости толико лазете да сте сами себе увјерили да је то истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

14.05.2014 09:29

Радонциц би радије да буде Додиков привезак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

14.05.2014 12:34

Бошњаци су изгубљени у времену и простору више не знају ни ко су ни шта су све је код њих фалсификат од историје па све остало

ОДГОВОРИТЕ