Radončić: SDA pravi od BiH "otomanski privezak"

Nedavno smenjeni ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Fahrudin Radončić rekao je da ne želi da na predstojećim izborima u toj zemlji ulazi u koaliciju sa onima koji od te države prave "otomanski privezak".

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 18:54
Radončić: SDA pravi od BiH "otomanski privezak"

Radončić je ocenio da potpredsednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i turskog premijera Redžepa Tajpa Erdogana očito veže tzv. "muslimansko bratstvo" i ideja jače uloge Turske u BiH, prenosi Tanjug.

"Ali, to se radi na način da Turska to ne prati ni adekvatnim investicijama ni razumevanjem specifičnosti BiH i njenih veoma delikatnih međunacionalnih odnosa, istorijskih iskustava za vreme 500 godina vladavine Turske, koja je ovde, ipak, bila okupator", napomenuo je Radončić, koji je i lider Saveza za bolju budućnost .

Radončić je u intervjuu bosanskom izdanju Večernjeg lista, rekao da se Izetbegović, zamenik predsednika SDA Sulejmana Tihića, koji je već duže vreme zbog bolesti odsutan sa političke scene u BiH, ponašao kao da je preuzeo SDA i vratio se jednom "tvrdom stilu vladanja".

Prema njegovim rečima, to ga veoma podseća na ratno razdoblje s mnogo rigidnosti, brzih odluka, neodmerenih komentara bez svesti o njihovim pravnim posledicama.

"Videćemo hoće li na kongresu ili konvenciji SDA on uspeti to svoje praktično ponašanje službeno da pretvori u poziciju prvog čoveka te stranke", rekao je Radončić.

Upitan da li vidi mogućnost saradnje SBB-a sa SDA ako bi tu stranku vodio Izetbegović, Radončić je odgovorio da bi prvo morala da se razjasni uloga Turske u BiH.

"Ne mogu i ne želim da budem u koaliciji sa nekim ko od BiH ili bošnjačke politike pravi otomanski privezak, ili ko pozdravlja 'muslimansku braću' iz Egipta u Sarajevu, ili se službeno sreće sa bivšim iranskim predsednikom Mahmudom Ahmedinežadom, ili neko ko je srećan što Turska ovde organizuje kolektivno obrezivanje 150 bošnjačke dece."

"To nije naš običaj, jer mi to radimo u kući, u vrlo intimnoj atmosferi. Što je još gore, u ruku toj deci stavlja tursku zastavu i razvija ovde turski umesto bosanskohercegovačkog patriotizma", istakao je Radončić.

Radončić je dodao da Bakir Izetbegović i on imaju obilje političkih razlika, potpuno ideološki utemeljenih.

"One su legitimne, ali ja sam čvrst pristalica evroatlantskih integracija, potpune integracije bošnjačkog nacionalnog korpusa u EU uz puno poštovanje naših verskih i nacionalnih tradicionalnih vrednosti, napomenuo je Radončić.

"Prema tome, bojim se da je SDA pokazao toliku dozu ekonomske impotencije i tolike ideološke razlike u odnosu na SBB da koalicija s njim nije realna", dodao je Radončić.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Samke

14.05.2014 06:42

Covjece prestani da blatis SDA koja je i tebe stvorila. I nauci se nesto od SDA za pocetak da moras da stitis zgradu Pesjednistva koja nije gorela ni u ratu.

ODGOVORITE
Name

Lo

14.05.2014 07:06

Tako je samke!!!

ODGOVORITE
Name

pravda

14.05.2014 07:32

Bravo Radončicu , samo istina bosnjake boli.

ODGOVORITE
Name

Mrki

14.05.2014 07:48

Kako od dva zla izabrati manje, pitanje je za Srbe.Po meni zlo je zlo makar koliko bilo. U pamet se Srbi.

ODGOVORITE
Name

axxe

14.05.2014 08:16

@pravda . Sta pricas ti ? Koja to istina boli? Okani se gluposti toliko lazete da ste sami sebe uvjerili da je to istina.

ODGOVORITE
Name

DPS

14.05.2014 09:29

Radoncic bi radije da bude Dodikov privezak.

ODGOVORITE
Name

Loza

14.05.2014 12:34

Bošnjaci su izgubljeni u vremenu i prostoru više ne znaju ni ko su ni šta su sve je kod njih falsifikat od istorije pa sve ostalo

ODGOVORITE