Да доживите стоту: Поштујте 4 правила исхране!

Унос хране биљног порекла само је једно од правила којих би требало да се придржавате како бисте насмејани и здрави доживели дубоку старост.

Здравље 14.05.2014 | 07:00
Да доживите стоту: Поштујте 4 правила исхране!

Много фактора утиче на то колико дуго ћемо живети, а један од значајнијих је сигурно начин исхране. У наставку следи неколико савета о исхрани који ће вам помоћи да насмејани доживите стоту, пише стварукуса.цом

1. Контролишите величину порција
Не прескачите оброке да бисте касније јели огромне количине хране и утолили глад. Чести, а мање обилни оброци одржаваће оптималан ниво шећера у крви. Заправо, нисмо увек гладни колико нам се чини, јер осећај потребе за храном и стварна потреба нису исти, па често долази до уношења сувишних калорија, пише сајт yоубеаутy.цом.

2. Једите храну биљног порекла
Када су научници испитивали начин исхране стогодишњака у селима на Сицилији, дошли су до открића да су дуговечни становници јели велике количине поврћа, воћа, житарица, а мање црвено месо, прерађене угљене хидрате и слаткише. Исхрана богата храном биљног порекла може успорити знакове старења, јер је таква храна богата материјама које се боре против слободних радикала и делују превентивно на оштећење ћелија.

3. Не прескачите доручак
Доручак је с правом познат и као "најважнији оброк дана". Сви оброци су важни, али студије су показале да редован доручак може да смањи ниво инсулина, глукозе и триглицерида, а самим тим се смањује ризик од хроничних болести попут болести срца, рака и дијабетеса.

4. Ограничите унос алкохола
Студије су показале да конзумирање алкохола и пушење могу да убрзају старење мозга. То се манифестује смањењем способности памћења, меморије и могућности брзог реаговања. Комбинација физичких активности, здраве исхране и умереног уноса алкохола, може значајно повећати шансе за дуг и здрав живот.

Коментари / 0

Оставите коментар