Влада Србије демантује информације "Инсајдера"

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оштро је демантовала вијест Б92 - "Наставак патриотске пљачке", у којој се помиње истраживање "Инсајдера" по коме ни данас нема адекватне контроле трошења новца намијењеног Србима у покрајини, наглашавајући да је Канцеларија два пута тражила државну ревизију намјенског трошења трансферисаних средстава.

Србија 13.05.2014 | 20:54
Влада Србије демантује информације "Инсајдера"

У саопштењу Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију наводи се да су се од формирања Канцеларије намјена и трансфер средстава буџета Србије вршили искључиво у складу са надлежностима Канцеларије које су прописане Уредбом о њеном оснивању, као и у утврђеним оквирима финансијског плана Канцеларије.

"Канцеларија није у позицији да контролише сва средства која се упућују на Косово и Метохију, будући да надлежна минстарства имају самосталне планове за провођење свог буџета. Једна од препорука скупштинског Одбора за Косово и Метохију јесте да се комплетно финансирање врши посредством Канцеларије за Косово и Метохију, што би омогућило контролу свих средстава", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је, имајући у виду да је руководилац корисника буџетских средстава одговоран за закониту, намјенску, економичну и ефикасну употребу средстава, Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију јавном правобранилаштву упутила 57 кривичних пријава против физичких лица, представника невладиних организација, као и одговорних у јединицама локалне самоуправе на територији АП Косово и Метохија.

У току прикупљања информација, као и у поступку подношења кривичних пријава, Канцеларија је упућивала иницијативе министарствима да учествују у контроли и надзору рада државних органа, јавних предузећа и установа, чији су оснивачи локалне самоуправе на Косову и Метохији, као и захтјеве надлежним инспекторатима министарстава финансија и правде за предузимање радњи с циљем контроле примјене закона, утврђивања стања, недостатака и мјера.

Коментари / 0

Оставите коментар