Vlada Srbije demantuje informacije "Insajdera"

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju oštro je demantovala vijest B92 - "Nastavak patriotske pljačke", u kojoj se pominje istraživanje "Insajdera" po kome ni danas nema adekvatne kontrole trošenja novca namijenjenog Srbima u pokrajini, naglašavajući da je Kancelarija dva puta tražila državnu reviziju namjenskog trošenja transferisanih sredstava.

Srbija 13.05.2014 | 20:54
Vlada Srbije demantuje informacije "Insajdera"

U saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju navodi se da su se od formiranja Kancelarije namjena i transfer sredstava budžeta Srbije vršili isključivo u skladu sa nadležnostima Kancelarije koje su propisane Uredbom o njenom osnivanju, kao i u utvrđenim okvirima finansijskog plana Kancelarije.

"Kancelarija nije u poziciji da kontroliše sva sredstva koja se upućuju na Kosovo i Metohiju, budući da nadležna minstarstva imaju samostalne planove za provođenje svog budžeta. Jedna od preporuka skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju jeste da se kompletno finansiranje vrši posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što bi omogućilo kontrolu svih sredstava", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je, imajući u vidu da je rukovodilac korisnika budžetskih sredstava odgovoran za zakonitu, namjensku, ekonomičnu i efikasnu upotrebu sredstava, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju javnom pravobranilaštvu uputila 57 krivičnih prijava protiv fizičkih lica, predstavnika nevladinih organizacija, kao i odgovornih u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

U toku prikupljanja informacija, kao i u postupku podnošenja krivičnih prijava, Kancelarija je upućivala inicijative ministarstvima da učestvuju u kontroli i nadzoru rada državnih organa, javnih preduzeća i ustanova, čiji su osnivači lokalne samouprave na Kosovu i Metohiji, kao i zahtjeve nadležnim inspektoratima ministarstava finansija i pravde za preduzimanje radnji s ciljem kontrole primjene zakona, utvrđivanja stanja, nedostataka i mjera.

Komentari / 0

Ostavite komentar