ЕУ одобрила Украјини милијарду евра

Европска унија демонстрирала је данас снажну подршку прелазној влади Украјине потписивањем уговора о преко милијарду евра финансијске помоћи на свечаној церемонији у Бриселу. 

Свијет 13.05.2014 | 19:28
ЕУ одобрила Украјини милијарду евра

Уговор су потписали председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и привремени украјински премијер Арсениј Јацуњек након заједничког састанка украјинске владе са Барозом и европским комесарима.

“Овим показујемо снажну политичку вољу да подржимо напоре за суверену, стабилну и просперитетну Украјини”, рекао је Барозо на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу.

Пакет споразума који је данас потписан обухвата милијарду евра макрофинансијске помоћи Кијеву, плус 350 милиона евра намењених јачању административних капацитета и цивилном друштву.

Председник Комисије је истакао да још није касно да се Русија ангажује и предузме конкретне кораке ка деескалацији кризе.

“Очекујемо од Русије да повуче војску са границе и поништи дозволу  горњег дома парламента за војно ангажовање у Украјини”, рекао је он.

Јацењук је рекао да је Русија већ ангажована у Украјини, али не у правцу Барозових очекивања.

“Они су ангажовани у подршци терористима”, изјавио је он и оптужио Русију да је анексијом Крима и преузимањем тамношњих нафтних постројења нелегално присвојила имовину вредну стотине милијарди евра.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

еxперт

13.05.2014 19:41

.... коју це ЕУ реализовати кроз пројекте на којима це радити проверени ЕУ еxперти и набављати само најбоља опрема од проверених ЕУ производјаца. Ако Украјини остане и 5% одобрених средстава бице одлично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.05.2014 11:19

А дуг за гас, то нико не спомиње ?!

ОДГОВОРИТЕ