EU odobrila Ukrajini milijardu evra

Evropska unija demonstrirala je danas snažnu podršku prelaznoj vladi Ukrajine potpisivanjem ugovora o preko milijardu evra finansijske pomoći na svečanoj ceremoniji u Briselu. 

Svijet 13.05.2014 | 19:28
EU odobrila Ukrajini milijardu evra

Ugovor su potpisali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacunjek nakon zajedničkog sastanka ukrajinske vlade sa Barozom i evropskim komesarima.

“Ovim pokazujemo snažnu političku volju da podržimo napore za suverenu, stabilnu i prosperitetnu Ukrajini”, rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu.

Paket sporazuma koji je danas potpisan obuhvata milijardu evra makrofinansijske pomoći Kijevu, plus 350 miliona evra namenjenih jačanju administrativnih kapaciteta i civilnom društvu.

Predsednik Komisije je istakao da još nije kasno da se Rusija angažuje i preduzme konkretne korake ka deeskalaciji krize.

“Očekujemo od Rusije da povuče vojsku sa granice i poništi dozvolu  gornjeg doma parlamenta za vojno angažovanje u Ukrajini”, rekao je on.

Jacenjuk je rekao da je Rusija već angažovana u Ukrajini, ali ne u pravcu Barozovih očekivanja.

“Oni su angažovani u podršci teroristima”, izjavio je on i optužio Rusiju da je aneksijom Krima i preuzimanjem tamnošnjih naftnih postrojenja nelegalno prisvojila imovinu vrednu stotine milijardi evra.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

expert

13.05.2014 19:41

.... koju ce EU realizovati kroz projekte na kojima ce raditi provereni EU experti i nabavljati samo najbolja oprema od proverenih EU proizvodjaca. Ako Ukrajini ostane i 5% odobrenih sredstava bice odlično.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.05.2014 11:19

A dug za gas, to niko ne spominje ?!

ODGOVORITE