Створена нова клима у регији

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је да данашња посјета БиХ предсједника Владе Србије Александра Вучића показује да је створена нова клима у регији и да све више расте свијест да регионалну сарадњу треба конкретизовати много више него до сада.

Босна и Херцеговина 13.05.2014 | 18:28
Створена нова клима у регији

"До сада смо отопљавали односе и више се бавили политичком сарадњом, а сада је дошло вријеме за практичну и економску сарадњу", рекао је Лагумџија на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка са предсједником Владе Србије.

Посебан фокус састанка био је на Самиту министара иностраних послова ЕУ и шест земаља западног Балкана који је одржан прошле седмице у Солуну, на којем је одобрена милијарда евра за регионалне пројекте које ће финансирати Европска комисија посредством Инструмента за претприступну помоћ ЕУ /ИПА/.

Лагумџија је напоменуо и могућност кориштења додатних 10 милијарди евра ЕУ за регионалне пројекте у инфраструкутури, области владавине права и електроенергетског сектора.

"Онолико колико Србија и БиХ израде квалитетне пројекте, у тој мјери ће нам припасти већи дио тих средстава", нагласио је Лагумџија и додао да је данас договорено да се у наредних мјесец и по дана договори група пројеката сарадње БиХ и Србије које може финансирати Европска унија.

Он је најавио да ће до краја маја посјетити Београд, гдје ће са предсједником Владе Србије разговарати о припремама за састанак, чији ће домаћин бити Вучић, а биће одржан у року од непуна два мјесеца.

"То ће бити састанак са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом и представницима Европске комисије на којем ће бити ријечи о конкретним моделима сарадње", навео је Лагумџија.

Премијер Србије Александар Вучић није дао изјаву за медије након састанка са Лагумџијом.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раб Бозији

13.05.2014 17:13

Сви би они сада као Вуциц, али не мозе се красти и бити као Вуциц. Упамет политицари или це мотика радити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трајан

13.05.2014 19:01

Миле само напријед, пусти ти ове прице, и сјетимо се кад смо имали санкције од ових из Србије. У се и у своје кљусе. Српска изнад свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.05.2014 11:22

РЕ за Трајана. У доба санкција није се јела сочна храна

ОДГОВОРИТЕ