Stvorena nova klima u regiji

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da današnja posjeta BiH predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića pokazuje da je stvorena nova klima u regiji i da sve više raste svijest da regionalnu saradnju treba konkretizovati mnogo više nego do sada.

Bosna i Hercegovina 13.05.2014 | 18:28
Stvorena nova klima u regiji

"Do sada smo otopljavali odnose i više se bavili političkom saradnjom, a sada je došlo vrijeme za praktičnu i ekonomsku saradnju", rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije.

Poseban fokus sastanka bio je na Samitu ministara inostranih poslova EU i šest zemalja zapadnog Balkana koji je održan prošle sedmice u Solunu, na kojem je odobrena milijarda evra za regionalne projekte koje će finansirati Evropska komisija posredstvom Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU /IPA/.

Lagumdžija je napomenuo i mogućnost korištenja dodatnih 10 milijardi evra EU za regionalne projekte u infrastrukuturi, oblasti vladavine prava i elektroenergetskog sektora.

"Onoliko koliko Srbija i BiH izrade kvalitetne projekte, u toj mjeri će nam pripasti veći dio tih sredstava", naglasio je Lagumdžija i dodao da je danas dogovoreno da se u narednih mjesec i po dana dogovori grupa projekata saradnje BiH i Srbije koje može finansirati Evropska unija.

On je najavio da će do kraja maja posjetiti Beograd, gdje će sa predsjednikom Vlade Srbije razgovarati o pripremama za sastanak, čiji će domaćin biti Vučić, a biće održan u roku od nepuna dva mjeseca.

"To će biti sastanak sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom i predstavnicima Evropske komisije na kojem će biti riječi o konkretnim modelima saradnje", naveo je Lagumdžija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije dao izjavu za medije nakon sastanka sa Lagumdžijom.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

13.05.2014 17:13

Svi bi oni sada kao Vucic, ali ne moze se krasti i biti kao Vucic. Upamet politicari ili ce motika raditi!

ODGOVORITE
Name

Trajan

13.05.2014 19:01

Mile samo naprijed, pusti ti ove price, i sjetimo se kad smo imali sankcije od ovih iz Srbije. U se i u svoje kljuse. Srpska iznad svega.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.05.2014 11:22

RE za Trajana. U doba sankcija nije se jela sočna hrana

ODGOVORITE