Ко штити раднике? (ВИДЕО)

Катар је нањовија адресе за оне који не могу наћи посао у Републици Српској и БиХ.

Република Српска 13.05.2014 | 20:04
Ко штити раднике? (ВИДЕО)

Споразум између БиХ и ове блискоисточне земље радницима ће по први пут омогућити да на легалан начин и уз гаранцију државе закораче на катарско тржиште рада.

Ускоро ће бити познате конкретне понуде катарских послодаваца, односно тачна занимања и профили. Оно што у Агенцији за рад и запошљавање БиХ сада могу да потврде јесте да ће у грађевинском сектору требати најмање радника.


Из Агнеције, увјеравају, да ће уговор бити гарант за сваког радника. Тачан износ бруто и нето плате, здравствено осгурање, право на годишњи одмор и смјештај је нешто што ће катарски послодавци морати црно на бијело да покажу раднику прије него што потпишу коначни уговор.


За све те услове чуо је и Душан Ристић из Бањалуке. Без посла је већ 9 година. Сада чека да се ратификује споразум и да се пријави на конкурс. У Катар би, каже, без размишљања. О свим детаљима распитао се у Заводу са запошљавање.


Услови су добри, тврде, и у Савезу синдката Републике Српске. По њиховим сазнањима предвиђени су уговори на 12 и 24 мјесеца уз могућност продужења. Плате ће, кажу, зависити од стручне спреме. Нпр. у хотелијерству ће износити око 600 евра.


Понуде катарских фирми ће бити објелодањене на бироима за запошљавање и страници Агенције. Послодавци ће имати прилику да одлуче хоће ли раднике примати само на основу пристиглих пријава или ће, ипак, обавити и интервју са онима који су конкурисали.

Радници који су одлазили у Азербејџан, Ирак, Либију, Сирију једва су спасили живе главе. И док нико не помишља на штету коју су претрпјели на иностраним градилиштима, на помолу су нове понуде за посао. Из Агенције поручују да је ово нешто другачије јер је сада држава гарант за раднике.

Надати се да је тако и да ће власти урадити тек толико кад већ не могу радницима осигурати посао у властитој држави.

БН ТВ

 

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сенгy

13.05.2014 20:23

морат ће се учити арапски језик за рад у Катару...

ОДГОВОРИТЕ