Ko štiti radnike? (VIDEO)

Katar je nanjovija adrese za one koji ne mogu naći posao u Republici Srpskoj i BiH.

Republika Srpska 13.05.2014 | 20:04
Ko štiti radnike? (VIDEO)

Sporazum između BiH i ove bliskoistočne zemlje radnicima će po prvi put omogućiti da na legalan način i uz garanciju države zakorače na katarsko tržište rada.

Uskoro će biti poznate konkretne ponude katarskih poslodavaca, odnosno tačna zanimanja i profili. Ono što u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH sada mogu da potvrde jeste da će u građevinskom sektoru trebati najmanje radnika.


Iz Agnecije, uvjeravaju, da će ugovor biti garant za svakog radnika. Tačan iznos bruto i neto plate, zdravstveno osguranje, pravo na godišnji odmor i smještaj je nešto što će katarski poslodavci morati crno na bijelo da pokažu radniku prije nego što potpišu konačni ugovor.


Za sve te uslove čuo je i Dušan Ristić iz Banjaluke. Bez posla je već 9 godina. Sada čeka da se ratifikuje sporazum i da se prijavi na konkurs. U Katar bi, kaže, bez razmišljanja. O svim detaljima raspitao se u Zavodu sa zapošljavanje.


Uslovi su dobri, tvrde, i u Savezu sindkata Republike Srpske. Po njihovim saznanjima predviđeni su ugovori na 12 i 24 mjeseca uz mogućnost produženja. Plate će, kažu, zavisiti od stručne spreme. Npr. u hotelijerstvu će iznositi oko 600 evra.


Ponude katarskih firmi će biti objelodanjene na biroima za zapošljavanje i stranici Agencije. Poslodavci će imati priliku da odluče hoće li radnike primati samo na osnovu pristiglih prijava ili će, ipak, obaviti i intervju sa onima koji su konkurisali.

Radnici koji su odlazili u Azerbejdžan, Irak, Libiju, Siriju jedva su spasili žive glave. I dok niko ne pomišlja na štetu koju su pretrpjeli na inostranim gradilištima, na pomolu su nove ponude za posao. Iz Agencije poručuju da je ovo nešto drugačije jer je sada država garant za radnike.

Nadati se da je tako i da će vlasti uraditi tek toliko kad već ne mogu radnicima osigurati posao u vlastitoj državi.

BN TV

 

 

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sengy

13.05.2014 20:23

morat će se učiti arapski jezik za rad u Kataru...

ODGOVORITE