Мобилни телефони могу да изазову тумор на мозгу

Особе које користе мобилни телефон више од 15 сати месечно, имају повећани ризик од добијања глиома, најчешћег облика тумора на мозгу, саопштили су француски епидемиолози у најновијем истраживању.

Здравље 13.05.2014 | 18:03
Мобилни телефони могу да изазову тумор на мозгу

"Наш закључак је сличан као и у другим међународним студијама, а сада треба да се научно утврди колики је тачно степен опасности од добијања рака код великих корисника мобилног телефона", рекла је ауторка студије Изабела Балди, која је водила истраживање од 2004. до 2006. године.

Екипа научника испитала је 253 случаја глиома и здраве особе које често користе мобилни телефон. Закључено је да су оболеле особе највише користиле мобилне телефоне док су остали претежно носили слушалице.

До сада највећа студија о раку и мобилном телефону спроводена је 2010. године у сарадњи научника из 13 земаља.

Они су тада утврдили да је за 40 одсто већа опасност од добијања глиома код особа које стално користе мобилни телефоне и држе га увек на истом уху.

Глиом је најчешћи облик тумора на мозгу који је доброћудан, а у 30 одсто случајева малиган и без терапије пацијент може да умре после три године.

Већина научника која сматра да постоји повезаност између добијања рака и честе употребе мобилног телефона, препроручује употребу слушалица.

Коментари / 0

Оставите коментар