Усвојена Бриселска декларација

Чланови Јадранско-јонског савјета усвојили су данас Бриселску декларацију којом се пружа подршка напорима држава чланица Јадранско-јонске иницијативе у изради и провођењу стратегије ЕУ за ту регију, а на састанку у Бриселу БиХ је преузела предсједавање иницијативом од Албаније.

Свијет 13.05.2014 | 18:48
Усвојена Бриселска декларација

Учесници састанка сагласни су да усвајање декларације представља основ динамичније и квалитетније будуће сарадње држава чланица Јадранско-јонске иницијативе на локалном, регионалном и националном
новоу, саопштено је из Владе Црне Горе.

На скупу су учествовали представници Европске комисије, БиХ, Албаније, Хрватске, Грчке, Италије, Црне Горе, Словеније и Србије, као и представници регионалних организација и иницијатива.

У обраћању учесницима скупа, државни секретар за европске интеграције Црне Горе Александар Андрија Пејовић рекао је да стратегија ЕУ треба да послужи као основа за нову сарадњу међу земљама чланицама на локалном, националном и регионалном нивоу у различитим областима.

"То је корак напријед према стратешком развоју Јадранског-јонског басена и радујемо се њеном усвајању у јуну ове године", истакао је Пејовић.

Пејовић је поздравио усвајање Бриселске декларације и истакао увјерење да ће Јадранско-јонска иницијатива наставити да служи као добар оквир регионалне сарадње и у том правцу наставити да доприности
јачању привреде, саобраћаја, поморства, туризма и социјалног система држава чланица.

Посебно је указао на значај енергетике и бољег инфраструктурног повезивања међу земљама региона, као и важност изградње јадранско-јонског гасовода за који оквир може дати стратегија Јадранско-јонске макрорегије.

На састанку су представљени досадашњи резултати, као и текуће и планиране активности у оквиру Јадранско-јонске иницијативе с посебним фокусом на израду и провођење стратегије ЕУ за Јадранско-јонску регију која ће омогућити бољу сарадњу држава чланица.

Коментари / 0

Оставите коментар