Usvojena Briselska deklaracija

Članovi Jadransko-jonskog savjeta usvojili su danas Briselsku deklaraciju kojom se pruža podrška naporima država članica Jadransko-jonske inicijative u izradi i provođenju strategije EU za tu regiju, a na sastanku u Briselu BiH je preuzela predsjedavanje inicijativom od Albanije.

Svijet 13.05.2014 | 18:48
Usvojena Briselska deklaracija

Učesnici sastanka saglasni su da usvajanje deklaracije predstavlja osnov dinamičnije i kvalitetnije buduće saradnje država članica Jadransko-jonske inicijative na lokalnom, regionalnom i nacionalnom
novou, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na skupu su učestvovali predstavnici Evropske komisije, BiH, Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Slovenije i Srbije, kao i predstavnici regionalnih organizacija i inicijativa.

U obraćanju učesnicima skupa, državni sekretar za evropske integracije Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović rekao je da strategija EU treba da posluži kao osnova za novu saradnju među zemljama članicama na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou u različitim oblastima.

"To je korak naprijed prema strateškom razvoju Jadranskog-jonskog basena i radujemo se njenom usvajanju u junu ove godine", istakao je Pejović.

Pejović je pozdravio usvajanje Briselske deklaracije i istakao uvjerenje da će Jadransko-jonska inicijativa nastaviti da služi kao dobar okvir regionalne saradnje i u tom pravcu nastaviti da doprinosti
jačanju privrede, saobraćaja, pomorstva, turizma i socijalnog sistema država članica.

Posebno je ukazao na značaj energetike i boljeg infrastrukturnog povezivanja među zemljama regiona, kao i važnost izgradnje jadransko-jonskog gasovoda za koji okvir može dati strategija Jadransko-jonske makroregije.

Na sastanku su predstavljeni dosadašnji rezultati, kao i tekuće i planirane aktivnosti u okviru Jadransko-jonske inicijative s posebnim fokusom na izradu i provođenje strategije EU za Jadransko-jonsku regiju koja će omogućiti bolju saradnju država članica.

Komentari / 0

Ostavite komentar