Инцко у Вашингтону о стању у БиХ

Високи представник Валентин Инцко борави у Вашингтону гдје с високим америчким званичницима разговара о ситуацији у БиХ, пред одржавање састанка Савјета за провођење мира 21. и 22. маја у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 13.05.2014 | 14:39
Инцко у Вашингтону о стању у БиХ

Инцко ће се састати са замјеником помоћника државног секретара за европске и евроазијске послове Хојтом Јиом и сенатором Беном Кардином, предсједавајућим Комисије за безбједност и сарадњу у Европи.

Током разговора с америчким званичницима, високи представник ће нагласити да је погоршање политичке ситуације у БиХ настављено током посљедњих шест мјесеци, саопштено је из ОХР-а.

Он ће упозорити на значајан пораст "неприхватљиве сецесионистичке реторике, који је био примијетан у протеклом периоду".

У саопштењу се наводи да ће Инцко разговарати и о "веома забрињавајућем" процесу политизације питања пребивалишта и да ће поздравити чињеницу да је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић скорашњу одлуку Владе Републике Српске о пребивалишту упутио Уставном суду БиХ.

"Тражење рјешења у домаћим инстанцама, пред Уставним судом, представља важан корак у рјешавању овог питања у оквиру Дејтонског мировног споразума", рећи ће високи представник.

Инцко ће захвалити Сједињеним Државама за континуирани снажни ангажман у БиХ.

Након састанака у Вашингтону, он ће отпутовати у Њујорк, гдје ће у четвртак, 15. маја, поднијети полугодишњи извјештај о провођењу мира у БиХ Савјету безбједности УН.

Коментари / 0

Оставите коментар