Incko u Vašingtonu o stanju u BiH

Visoki predstavnik Valentin Incko boravi u Vašingtonu gdje s visokim američkim zvaničnicima razgovara o situaciji u BiH, pred održavanje sastanka Savjeta za provođenje mira 21. i 22. maja u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 13.05.2014 | 14:39
Incko u Vašingtonu o stanju u BiH

Incko će se sastati sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Hojtom Jiom i senatorom Benom Kardinom, predsjedavajućim Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi.

Tokom razgovora s američkim zvaničnicima, visoki predstavnik će naglasiti da je pogoršanje političke situacije u BiH nastavljeno tokom posljednjih šest mjeseci, saopšteno je iz OHR-a.

On će upozoriti na značajan porast "neprihvatljive secesionističke retorike, koji je bio primijetan u proteklom periodu".

U saopštenju se navodi da će Incko razgovarati i o "veoma zabrinjavajućem" procesu politizacije pitanja prebivališta i da će pozdraviti činjenicu da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović skorašnju odluku Vlade Republike Srpske o prebivalištu uputio Ustavnom sudu BiH.

"Traženje rješenja u domaćim instancama, pred Ustavnim sudom, predstavlja važan korak u rješavanju ovog pitanja u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma", reći će visoki predstavnik.

Incko će zahvaliti Sjedinjenim Državama za kontinuirani snažni angažman u BiH.

Nakon sastanaka u Vašingtonu, on će otputovati u NJujork, gdje će u četvrtak, 15. maja, podnijeti polugodišnji izvještaj o provođenju mira u BiH Savjetu bezbjednosti UN.

Komentari / 0

Ostavite komentar