Доњецк и Луганск воде преговоре о уједињењу

Лидери самопрокламованих република Доњецка и Луганска на истоку Украјине почели су преговоре о уједињавању, јавила је Руска информативна агенција (РИА) Новости, позивајући се на "прес службу Владе Доњецке Народне Републике (ДНР)".

Свијет 13.05.2014 | 10:19
Доњецк и Луганск воде преговоре о уједињењу

Саговорник те агенције подсетио је да је иницијатива о уједињењу покренута јуче.

"Прво треба да буду одржани преговори. Одлучиваће руководство. Тренутно се воде такви преговори", рекао је неименовани саговорник руске агенције.

Представници "ДНР" и "Луганске народне републике" (ЛНР), чије формирање су у априлу прогласиле присталице федерализације Украјине, јуче су саопштили да је проглашен њихов суверенитет и независност од Украјине након референдума о статусу одржаног у недељу.

"Копредседник привремене владе ДНР" Денис Пушилин прочитао је јуче проглас у ком је од Русије затражено да размотри питање уласка "ДНР" у састав Руске Федерације.

Према РИА Новости, Доњецка област формирана је 17. јула 1932. године а у актуелним границама је од 1938. и простире се на 26.517,5 квадратних километара, са највећим градовима Маријупољем, Макејевком, Горловком, Краматорском, Славјанском.

Њен јужни део границе на истоку уједно је и државна граница Украјине са Русијом, а укупно има 4.343.900 становника.
Луганска (бивша Ворошиловска) област формирана је јуна 1938. године и заузима територију од 26.700 квадратних километара, са већим градовима Луганском, Алчевском, Красним Лучем, Лисичанском, Севернодоњецком и Стахановом, и са више од 2,2 милиона становника.

Администрација руског председника јуче је саопштила да се у "Москви са уважавањем односе према израженој вољи становништва Доњецке и Луганске области и да полазе од тога да ће практична реализација резултата референдума бити спроведена цивилизованим путем, без икаквих рецидива насиља, дијалогом између представника Кијева, Доњецка и Луганска".

Европска унија саопштила је да референдуме сматра нелегалним и нелегитимним, као и да никада неће признати њихове резултате.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РЗ

13.05.2014 16:55

Нада се да ће учвршћивањем власти помоћи и осталим регионима.

ОДГОВОРИТЕ