Donjeck i Lugansk vode pregovore o ujedinjenju

Lideri samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjavanju, javila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti, pozivajući se na "pres službu Vlade Donjecke Narodne Republike (DNR)".

Svijet 13.05.2014 | 10:19
Donjeck i Lugansk vode pregovore o ujedinjenju

Sagovornik te agencije podsetio je da je inicijativa o ujedinjenju pokrenuta juče.

"Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori", rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije.

Predstavnici "DNR" i "Luganske narodne republike" (LNR), čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedelju.

"Kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.

Prema RIA Novosti, Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom.

Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.
Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

Administracija ruskog predsednika juče je saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i da polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska".

Evropska unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim, kao i da nikada neće priznati njihove rezultate.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

РЗ

13.05.2014 18:55

Нада се да ће учвршћивањем власти помоћи и осталим регионима.

ODGOVORITE