Ова правила у исхрани прекршите јер нису тачна

Када је у питању здрава исхрана важе правила која се годинама препричавају. Ипак, нека од њих и нису баш оправдана. Прочитајте која правила током дијете слободно можете прекршити јер се њихова истинитост доводи у питање.

Здравље 13.05.2014 | 08:46
Ова правила у исхрани прекршите јер нису тачна

Куповање искључиво немасних производа  - Да ли сте се икада запитали зашто су нискокалорични бисквити тако укусни? Одговор лежи у соли и шећеру. Веровали или не, али многи „дијетални“ производи имају више калорија него оригиналне верзије, због већих количина шећера у њима. Обавезно читајте на полеђини производа табелу нутритивних вредности.

Ако нема шећера нема ни ризика  - Само зато што је одређен производ без шећера не значи да сте безбедни и да нема пуно калорија. Обично производи који су „сугар-фрее“ имају и више калорија.

Не једете после 20х јер нећете моћи да сагорите калорије  - Ваше тело троши калорије у било које доба дана. Ствар је у томе што ако једете чипс уз телевизију пре спавања ви заправо уносите непотребне калорије. Штавише, нутриционисти кажу да је боље појести здраву вечеру пред спавање него отићи у кревет празног стомака.

Суздржавате се да не једете између оброка  - Ужина је јако важан део здраве исхране. Неколико мањих ужина између оброка помоћи ће вам да одржите потребан ниво енергије у току дана. Такође, ужина вам помаже да се током оброка не преједете.

Перете зубе одмах након оброка  - Воће, посебно поморанџе или лимун, као и многе врста пића омекшавају глеђ. Ако одмах појурите да оперете зубе ви ћете заправо оштетити зубе. Најбоље је са сачекате минимун пола сата између оброка и прања зуба.

Пијете осам чаша воде на дан  - Када је вода у питању универзално правило не постоји. Колико је потребно пити воде зависи и од окружења, вашег здравља, режима исхране и нивоа физичке активности. Оптимална количина воде коју би требало да пијете износи минимум две литре дневно, саветују стручњаци.

Једете целер јер има „негативне калорије“  - Поврће бије глас да садржи „негативне калорије“, што значи да сагоревате више калорија него што их добијате конзумирањем одређене намирнице. Нутриционисти кажу да је ово тачно, али да целер и слично поврће не даје довољно енергије да изгурате дан. Уосталом, колико целера можете да поједете на дневном нивоу? Схватате да не можете јести само целер.

Коментари / 0

Оставите коментар