Јунајтед и даље већи од Ситија

Манчестер Сити освојио је титулу у Премијер лиги, свргнуо је са трона градског ривала, али и даље Јунајтед има много већу моћ у свету и као клуб и као бренд.

Фудбал 13.05.2014 | 06:41
Јунајтед и даље већи од Ситија

За многе се реч "Манчестер" и даље изједначава са речју "Јунајтед".

Плави део Манчестера је у понедељак прослављао титулу, коју је обезбедио победом у последњем колу над Вест Хемом, а Јунајтед је једну од најлошијих сезона окончао на поражавајућем седмом месту.

Колико год тешка сезона била, Јунајтед је и даље већи бренд у свету од Ситија.

Јунајтед тврди да има 659 милиона навијача широм света, а Сити није ни покушао да направи ту процену. Према магазину Форбс, Јунајтед вреди 2,8 милијарди долара, и иза је Реал Мадрида и Барселоне, док је Сити тек на седмом месту с вредношћу од 863 милиона долара. Приход Ситија прошле сезоне је износио 449 милиона долара, док је приход Јунајтеда био 602 милиона.

Једина велика разлика ове сезоне била је та да више на клупи нема Алекса Фергусона. Без менаџера који је био синоним за Јунајтед, клуб с Олд Трафорда први пут у 24 године неће играти у Европи. На страну Лига шампиона, ’Црвени ђаволи’ нису се пласирали ни у Лигу Европе.

Јунајтед је остао тако и без новца од телевизијских права, а само од тога је у сезони 2012/13. инкасирао 50 милиона долара. Можда је и боље што се нису докопали Лиге Европе – играли би са много мање познатим клубовима широм континента, а на крају би освајањем тог такмичења могли да зараде "само" 14 милиона долара.

Тешко је проценити утицај Ситија у свету, али свакако ће им бити потребно много више трофеја да би придобили навијаче широм света. Колико шампион Премијер лиге није занимљив навијачима говори и следећи податак – када је у фебруару Барселона гостовала Ситију у Лиги шампиона, велики број Шпанаца је похрлио да обиђе Олд Трафорд.

Једноставно је. Јунајтед има иза себе историју успеха, док се историја Ситија до сада изједначавала с неуспесима. Двадесет титула у Премијер лиги наспрам четири.

Главни проблем Ситија јесте његово трошење новца. Или кршење финансијског фер-плеја, како то види УЕФА. Власник Ситија шеик Мансур бин Зајед од преузимања клуба 2008. године до сада уложио је милијарду долара и вероватно се очекивало више.

Јунајтеду као бренду са толико година успеха на које може да се ослони Сити не би требало да направити много проблема. Али да, Јунајтед мора бити опрезан.

Коментари / 0

Оставите коментар