Junajted i dalje veći od Sitija

Mančester Siti osvojio je titulu u Premijer ligi, svrgnuo je sa trona gradskog rivala, ali i dalje Junajted ima mnogo veću moć u svetu i kao klub i kao brend.

Fudbal 13.05.2014 | 06:41
Junajted i dalje veći od Sitija

Za mnoge se reč "Mančester" i dalje izjednačava sa rečju "Junajted".

Plavi deo Mančestera je u ponedeljak proslavljao titulu, koju je obezbedio pobedom u poslednjem kolu nad Vest Hemom, a Junajted je jednu od najlošijih sezona okončao na poražavajućem sedmom mestu.

Koliko god teška sezona bila, Junajted je i dalje veći brend u svetu od Sitija.

Junajted tvrdi da ima 659 miliona navijača širom sveta, a Siti nije ni pokušao da napravi tu procenu. Prema magazinu Forbs, Junajted vredi 2,8 milijardi dolara, i iza je Real Madrida i Barselone, dok je Siti tek na sedmom mestu s vrednošću od 863 miliona dolara. Prihod Sitija prošle sezone je iznosio 449 miliona dolara, dok je prihod Junajteda bio 602 miliona.

Jedina velika razlika ove sezone bila je ta da više na klupi nema Aleksa Fergusona. Bez menadžera koji je bio sinonim za Junajted, klub s Old Traforda prvi put u 24 godine neće igrati u Evropi. Na stranu Liga šampiona, ’Crveni đavoli’ nisu se plasirali ni u Ligu Evrope.

Junajted je ostao tako i bez novca od televizijskih prava, a samo od toga je u sezoni 2012/13. inkasirao 50 miliona dolara. Možda je i bolje što se nisu dokopali Lige Evrope – igrali bi sa mnogo manje poznatim klubovima širom kontinenta, a na kraju bi osvajanjem tog takmičenja mogli da zarade "samo" 14 miliona dolara.

Teško je proceniti uticaj Sitija u svetu, ali svakako će im biti potrebno mnogo više trofeja da bi pridobili navijače širom sveta. Koliko šampion Premijer lige nije zanimljiv navijačima govori i sledeći podatak – kada je u februaru Barselona gostovala Sitiju u Ligi šampiona, veliki broj Španaca je pohrlio da obiđe Old Traford.

Jednostavno je. Junajted ima iza sebe istoriju uspeha, dok se istorija Sitija do sada izjednačavala s neuspesima. Dvadeset titula u Premijer ligi naspram četiri.

Glavni problem Sitija jeste njegovo trošenje novca. Ili kršenje finansijskog fer-pleja, kako to vidi UEFA. Vlasnik Sitija šeik Mansur bin Zajed od preuzimanja kluba 2008. godine do sada uložio je milijardu dolara i verovatno se očekivalo više.

Junajtedu kao brendu sa toliko godina uspeha na koje može da se osloni Siti ne bi trebalo da napraviti mnogo problema. Ali da, Junajted mora biti oprezan.

Komentari / 0

Ostavite komentar