Нове иницијативе ЕУ за БиХ

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе поручио је да је ЕУ већ покренула нове иницијативе како би појачала социјалну и економску стабилност БиХ, али и да је он прекинуо помагање БиХ да реши спровођење пресуде Европског суда у предмету Сејдић и Финци.

Босна и Херцеговина 12.05.2014 | 18:54
 Нове иницијативе ЕУ за БиХ

Филе је истакао да је сада на институцијама БиХ да предузму мере како би окончале кршење међународних обавеза.

Пресуда Европског суда у предмету Сејдић и Финци подразумева промену Устава БиХ како би се и припадницима мањинских народа омогућило да се кандидују за најзначајније државне функције.

"Комисија је започела додатну подршку БиХ кроз три иницијативе. Прва иницијатива има за циљ да ојача економске реформе на свим нивоима. Састоји се од помоћи у изради Државног програма за економске реформе и Програм за јачање конкурентности и раста, а у складу са стратегијом проширења", навео је Филе у свом одговору европским парламентарцима о томе шта је Европска комисија предузела да помогне БиХ након нереда почетком фебруара у тој држави.

Ова прва иницијатива, сматра Филе, би требало да побољша макроекономске политике, инвестицијску климу а тиме и економску позицију грађана.

"Друга иницијатива ће успотавити радну групу ЕУ-БиХ, а која би убрзала спровођење ИПА пројекта. Више од 350 милиона евра је сада на располагању, део се већ и троши, али спровођење тих пројеката се мора
убрзати. Трећа иницијатива ће ојачати Структурални дијалог о правосуђу  тиме што ће укључити и антикорупцијске мере", рекао је Филе.

Филе је, наиме, од фебруара добио неколико упита, конкретно од заступника из Румуније и Малте, о томе шта Европска комисија чини након нереда у БиХ.

Давид Каса из Малте је питао да ли ће ЕУ послати више особља и новца у БиХ како би појачала присуство.

"Цивилно друштво би требало да учествује у све три ове иницијативе, а то би требало "намамити" власти у БиХ да више сарађују са цивилним друштвом", рекао је Филе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јаране

12.05.2014 21:21

Не лупетај живота ти.Не знаш ти болан нас. Немаш појма .

ОДГОВОРИТЕ