Nove inicijative EU za BiH

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File poručio je da je EU već pokrenula nove inicijative kako bi pojačala socijalnu i ekonomsku stabilnost BiH, ali i da je on prekinuo pomaganje BiH da reši sprovođenje presude Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci.

Bosna i Hercegovina 12.05.2014 | 18:54
 Nove inicijative EU za BiH

File je istakao da je sada na institucijama BiH da preduzmu mere kako bi okončale kršenje međunarodnih obaveza.

Presuda Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci podrazumeva promenu Ustava BiH kako bi se i pripadnicima manjinskih naroda omogućilo da se kandiduju za najznačajnije državne funkcije.

"Komisija je započela dodatnu podršku BiH kroz tri inicijative. Prva inicijativa ima za cilj da ojača ekonomske reforme na svim nivoima. Sastoji se od pomoći u izradi Državnog programa za ekonomske reforme i Program za jačanje konkurentnosti i rasta, a u skladu sa strategijom proširenja", naveo je File u svom odgovoru evropskim parlamentarcima o tome šta je Evropska komisija preduzela da pomogne BiH nakon nereda početkom februara u toj državi.

Ova prva inicijativa, smatra File, bi trebalo da poboljša makroekonomske politike, investicijsku klimu a time i ekonomsku poziciju građana.

"Druga inicijativa će uspotaviti radnu grupu EU-BiH, a koja bi ubrzala sprovođenje IPA projekta. Više od 350 miliona evra je sada na raspolaganju, deo se već i troši, ali sprovođenje tih projekata se mora
ubrzati. Treća inicijativa će ojačati Strukturalni dijalog o pravosuđu  time što će uključiti i antikorupcijske mere", rekao je File.

File je, naime, od februara dobio nekoliko upita, konkretno od zastupnika iz Rumunije i Malte, o tome šta Evropska komisija čini nakon nereda u BiH.

David Kasa iz Malte je pitao da li će EU poslati više osoblja i novca u BiH kako bi pojačala prisustvo.

"Civilno društvo bi trebalo da učestvuje u sve tri ove inicijative, a to bi trebalo "namamiti" vlasti u BiH da više sarađuju sa civilnim društvom", rekao je File.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Јаране

12.05.2014 21:21

Не лупетај живота ти.Не знаш ти болан нас. Немаш појма .

ODGOVORITE