Отворен Централни матични регистар

У просторијама федералног Министарства унутрашњих послова /МУП/ данас је свечано отворен Централни матични регистар Федерације БиХ /ФБиХ/, чиме ће грађанима рођеним у ФБиХ бити омогућено да ваде изводе и увјерења из матичних књига у било којој матичној канцеларији у ФБиХ, без обзира на мјесто пребивалишта.

Босна и Херцеговина 12.05.2014 | 16:13
Отворен Централни матични регистар

Федерални министар унутрашњих послова Предраг Куртеш и замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди симболично су у функцију пустили сервер собу и Јединствени централни регистар ФБиХ, чиме је званично почела
тестна фаза функционисања Централног матичног регистра ФБиХ.

На основу Закона о матичним књигама ФБиХ, који је ступио на снагу 12. маја 2012. године, федерални МУП имао је обавезу да у року од двије године имплементира Закон и обезбиједи предуслове за његову примјену у 78 општина у ФБиХ и граду Мостару.

Имплементација Закона подразумијевала је припрему и доношење девет подзаконских аката, стављање у правни промет нових образаца извода и увјерења из матичних књига који су трајног карактера и јединствени за цијелу ФБиХ.

То значи и успостављање Матичног регистра, као јединствене електронске базе података у чијем ће се Јединственом централном регистру налазити лични подаци грађана из свих матичних књига које се воде у
ФБиХ.

Куртеш је рекао да данас почиње експериментална фаза функционисања Матичног регистра ФБиХ која ће трајати до 30. јуна, од када ће регистар бити у потпуној оперативној примјени.

"Биће унесени и лични подаци грађана из општина Тузла и Центар Сарајево, што до сада није могло бити учињено због отклањања посљедица које су наступиле након протеста од 6. и 7. фебруара ове године", навео је Куртеш.

Давиди је рекао да ће електронске матичне књиге омогућити значајно смањење броја запослених који раде на ручној обради ових података, тако да ће тиме бити обезбијеђене додатне уштеде у буџету, а цјелокупан систем ће поштовати највише безбједносне стандарде обраде личних података и докумената који се примјењују у земљама ЕУ.

Савјетник федералног министра унутрашњих послова Драган Миоковић рекао је да се данас пушта у оперативну фазу Централни матични регистар, а у експерименталну функцију Матични регистар ФБиХ.

"Што се тиче увезивања регистара Републике Српске и ФБиХ, надлежни ентитетски министри су већ постигли оперативни договор да се, након што регистар ФБиХ буде у пуној оперативној функцији, приступи разради
техничких детаља с циљем увезивања ентитетских регисистара. Према процјени стручних људи, то би се требало десити наредне године", појаснио је Миоковић.

Коментари / 0

Оставите коментар