Најзанимљивија сезона БХ Премијер лиге

У суботу је спуштена завјеса на још једну премијерлигашку сезону. Нови првак, од раније је познато је мостарски Зрињски.

Фудбал 12.05.2014 | 15:28
Најзанимљивија сезона БХ Премијер лиге

Племићи су се заслужено окитили титулом првака по трећи пут од кад се игра јединствена лига на тлу Босне и Херцеговине, иако су ријетки вјеровали да управо они могу до трона. Тренер Бранко Карачић селектирао је одличан тим који је од старта сезоне играо квалитетан фудбал, што се посебно односи на фуриозан финиш у којем је везано осам узаступних тријумфа.

Још један клуб из Херцеговине сезону је завршио у самом врху. Тик испод Зрињског. Иако овог пута без трофеја, у Широком Бријегу имају разлога за задовољство након још једне успјешне сезоне у којој је изборен наступ у Лиги Европе. На Пецари су у сезони за нама подмладили тим, а оно што посебно може радовати навијаче овог клуба као и тренера Славена Мусу су игре младих играча попут Закарића, Ћорића и Марића који је остварио трансфер у загребачки Динамо.

Са великим амбицијама сезона је дочекана и на Кошеву. Играли су Бордо момци у јесењем дијелу по систему топло – хладно, али су првенствену паузу дочекали близу водећег Жељезничара уз најављени поход на лидерску позицију. Ангажована су и провјерена појачања, али је све то на крају било довољно за треће мјесто. Сезону ће изабраници Џенана Ушчуплића по свему судећи спасити трофејом у Купу БиХ, а за утјеху навијачима Сарајева остаје и податак да је Сарајево након дуго времена сезону завршило испред Жељезничара.

Након 19. кола управо је Жељезничар био у најбољој позицији, али су нешто слабије игре и резултати током прољећа резултирали четвртим мјестом на крају сезоне. Плави са Грбавице сезону су дочекали са нешто мањим амбицијама с циљем да у први план ускоче млади играчи у чему су у потпуности успјели. Срђан Станић, Армин Хоџић и Нермин Золотић били су уз искусније Свраку и Јамака централне фигуре у тиму Дине Ђурбузовића.

Искорак је у односу на минуле сезоне направио петопласирани Вележ. Након година таворења и превазилажења хроничних проблема, Рођени су коначно на крају минуле сезоне подсјетили на златна времена клуба. Са седам тријумфа у низу нови тренер Недим Јусуфбеговић надмашио је и легендарног Сулу Репца, а мали жал остао је због испадања из Купа у четвртфиналу и неизборене Европе која је била циљ уочи старта сезоне.

На старту сезоне се чинило да ће се бањалучки Борац уз све проблеме у којима се нашао, до краја борити за првака. Ипак, након одласка Драгана Јовића Бањалучани су стагнирали и на крају завршили далеко од водећих клубова.

Европу је пред старт сезоне најављивао и Челик, али ће и у Зеници све су прилике на европске утакмице морати још сачекати. Тим је након одласка Владе Јагодића заиграо као препорођен, Челик је изненађујуће доспио у полуфинале Купа, па је од тога дана Премијер лига пала у други план. Захваљујући томе Зеничани су сезону завршили на седмом мјесту, али се сезона због пласмана у финале Купа може сматрати успјешном.

Велика нада донијела је велико разочарење и на сарајевску Отоку. Олимпик је након успјешног јесењег дијела несхватљиво пао у наставку иако су током зимске паузе ангажована провјерена појачања. Циљеви нису испуњени, а агилна управа на крају сезоне ангажовала је Мирзу Варешановића који ће у наредној сезони Вукове покушати одвести до европских такмичења.

Сезоном могу бити задовољни бијељински Радник, као и новајлије Младост и Витез који у финишу нису стријепили за опстанак. Витежани су ударили здраве темеље клуба и током сезоне играли квалитетан фудбал иако домаће утакмице нису играли у свом граду.

Травник је опстанак сачувао у посљедњем колу. Судбина везира годинама је неизвјесна до посљедњих кола, а срећа их је послужила и овог пута.

Славија је добре игре на страту упрскала падом у прољетном дијелу, а уље на ватру су долила и три одузета бода због чега је клуб из Лукавице на крају сезону завшио при дну.

Осјетан пад на табели забиљежила је и Звијезда која је по први пут од уласка у друштво најбољих морала стријепити за опстанак. Змајеви су успјели опстати само захваљуући солидној бодовној залихи из јесењег дијела сезоне, док су прољеће одиграли испод свог нивоа.

Рудар из Приједора након пет година у елитном рангу од наредне сезоне поново ће играти у Првој лиги Републике Српске. Много проблема усљед тешке финансијске ситуације задесило је клуб из Приједора, па је на крају испадање у нижи ранг, чини се, било неминовно.

Требињски Леотар од старта су многи видјели као највећег кандидата за испадање, а сумње су нажалост Требињаца и обистињене. Проблеми који су се годинама гурали под тепих, ове су године коначно изашли на видјело. Леотар ће од наредне сезоне у многим сегментима кренути од нуле.

Сезона која је завршена у суботу била је најзанимљивија од свих досадашњих у независној Босни и Херцеговини. Четири клуба до самог финиша водила су битку за првака, док је занимљиво било и у борби за опстанак.

Коментари / 0

Оставите коментар