Najzanimljivija sezona BH Premijer lige

U subotu je spuštena zavjesa na još jednu premijerligašku sezonu. Novi prvak, od ranije je poznato je mostarski Zrinjski.

Fudbal 12.05.2014 | 15:28
Najzanimljivija sezona BH Premijer lige

Plemići su se zasluženo okitili titulom prvaka po treći put od kad se igra jedinstvena liga na tlu Bosne i Hercegovine, iako su rijetki vjerovali da upravo oni mogu do trona. Trener Branko Karačić selektirao je odličan tim koji je od starta sezone igrao kvalitetan fudbal, što se posebno odnosi na furiozan finiš u kojem je vezano osam uzastupnih trijumfa.

Još jedan klub iz Hercegovine sezonu je završio u samom vrhu. Tik ispod Zrinjskog. Iako ovog puta bez trofeja, u Širokom Brijegu imaju razloga za zadovoljstvo nakon još jedne uspješne sezone u kojoj je izboren nastup u Ligi Evrope. Na Pecari su u sezoni za nama podmladili tim, a ono što posebno može radovati navijače ovog kluba kao i trenera Slavena Musu su igre mladih igrača poput Zakarića, Ćorića i Marića koji je ostvario transfer u zagrebački Dinamo.

Sa velikim ambicijama sezona je dočekana i na Koševu. Igrali su Bordo momci u jesenjem dijelu po sistemu toplo – hladno, ali su prvenstvenu pauzu dočekali blizu vodećeg Željezničara uz najavljeni pohod na lidersku poziciju. Angažovana su i provjerena pojačanja, ali je sve to na kraju bilo dovoljno za treće mjesto. Sezonu će izabranici Dženana Uščuplića po svemu sudeći spasiti trofejom u Kupu BiH, a za utjehu navijačima Sarajeva ostaje i podatak da je Sarajevo nakon dugo vremena sezonu završilo ispred Željezničara.

Nakon 19. kola upravo je Željezničar bio u najboljoj poziciji, ali su nešto slabije igre i rezultati tokom proljeća rezultirali četvrtim mjestom na kraju sezone. Plavi sa Grbavice sezonu su dočekali sa nešto manjim ambicijama s ciljem da u prvi plan uskoče mladi igrači u čemu su u potpunosti uspjeli. Srđan Stanić, Armin Hodžić i Nermin Zolotić bili su uz iskusnije Svraku i Jamaka centralne figure u timu Dine Đurbuzovića.

Iskorak je u odnosu na minule sezone napravio petoplasirani Velež. Nakon godina tavorenja i prevazilaženja hroničnih problema, Rođeni su konačno na kraju minule sezone podsjetili na zlatna vremena kluba. Sa sedam trijumfa u nizu novi trener Nedim Jusufbegović nadmašio je i legendarnog Sulu Repca, a mali žal ostao je zbog ispadanja iz Kupa u četvrtfinalu i neizborene Evrope koja je bila cilj uoči starta sezone.

Na startu sezone se činilo da će se banjalučki Borac uz sve probleme u kojima se našao, do kraja boriti za prvaka. Ipak, nakon odlaska Dragana Jovića Banjalučani su stagnirali i na kraju završili daleko od vodećih klubova.

Evropu je pred start sezone najavljivao i Čelik, ali će i u Zenici sve su prilike na evropske utakmice morati još sačekati. Tim je nakon odlaska Vlade Jagodića zaigrao kao preporođen, Čelik je iznenađujuće dospio u polufinale Kupa, pa je od toga dana Premijer liga pala u drugi plan. Zahvaljujući tome Zeničani su sezonu završili na sedmom mjestu, ali se sezona zbog plasmana u finale Kupa može smatrati uspješnom.

Velika nada donijela je veliko razočarenje i na sarajevsku Otoku. Olimpik je nakon uspješnog jesenjeg dijela neshvatljivo pao u nastavku iako su tokom zimske pauze angažovana provjerena pojačanja. Ciljevi nisu ispunjeni, a agilna uprava na kraju sezone angažovala je Mirzu Varešanovića koji će u narednoj sezoni Vukove pokušati odvesti do evropskih takmičenja.

Sezonom mogu biti zadovoljni bijeljinski Radnik, kao i novajlije Mladost i Vitez koji u finišu nisu strijepili za opstanak. Vitežani su udarili zdrave temelje kluba i tokom sezone igrali kvalitetan fudbal iako domaće utakmice nisu igrali u svom gradu.

Travnik je opstanak sačuvao u posljednjem kolu. Sudbina vezira godinama je neizvjesna do posljednjih kola, a sreća ih je poslužila i ovog puta.

Slavija je dobre igre na stratu uprskala padom u proljetnom dijelu, a ulje na vatru su dolila i tri oduzeta boda zbog čega je klub iz Lukavice na kraju sezonu zavšio pri dnu.

Osjetan pad na tabeli zabilježila je i Zvijezda koja je po prvi put od ulaska u društvo najboljih morala strijepiti za opstanak. Zmajevi su uspjeli opstati samo zahvaljuući solidnoj bodovnoj zalihi iz jesenjeg dijela sezone, dok su proljeće odigrali ispod svog nivoa.

Rudar iz Prijedora nakon pet godina u elitnom rangu od naredne sezone ponovo će igrati u Prvoj ligi Republike Srpske. Mnogo problema usljed teške finansijske situacije zadesilo je klub iz Prijedora, pa je na kraju ispadanje u niži rang, čini se, bilo neminovno.

Trebinjski Leotar od starta su mnogi vidjeli kao najvećeg kandidata za ispadanje, a sumnje su nažalost Trebinjaca i obistinjene. Problemi koji su se godinama gurali pod tepih, ove su godine konačno izašli na vidjelo. Leotar će od naredne sezone u mnogim segmentima krenuti od nule.

Sezona koja je završena u subotu bila je najzanimljivija od svih dosadašnjih u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Četiri kluba do samog finiša vodila su bitku za prvaka, dok je zanimljivo bilo i u borbi za opstanak.

Komentari / 0

Ostavite komentar