Хамилтон разбија редом!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Шпаније, петој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Остали спортови 12.05.2014 | 13:58
Хамилтон разбија редом!

Британац је на стази "Каталуња" до победе стигао у времену од 1:41:05.155 сата, а то му је четврти тријумф у низу.

Друго место, са шест десетинки заостатка припало је његовом тимском колеги Нику Розбергу, а трећи је био Данијел Рикардо из Ред Була. Актуелни шампион Себастијан Фетел трку је завршио на четвртом месту.

Хамилтону је то била четврта узастопна победа, после Малезије, Бахреина и Кине, а 26. у каријери. Захваљујући том тријумфу је преузео вођство у генералном пласману, са 100 бодова, три више од Розберга.

Британац је водио од старта до циља, иако му је Розберг претио у појединим тренуцима, а Немац је посебно био опасан у самом финишу. Хамилтон је од првог круга одржавао предност, она је готово све време била између две и пет секунди, али се Розберг пробудио у последњих десетак кругова, после другог одласка у бокс.

Хамилтон је тада имао тврђе пнеуматике, а Розберг мекше, и немачки возач је то у потпуности искористио. Из круга у круг се приближавао свом тимском колеги, а у претпоследњем кругу је био мање од секунде иза. Иако је био заиста близу, Розберг ниједног тренутка није имао праву прилику да претекне Британца, који је потом дошао до тријумфа.

Њима двојици се на подијуму придружио Рикардо, који је на старту изгубио треће место, пошто га је претекао возач Вилијамса Валтери Ботас, али га је рутински претекао у другој половини трке. Аустралијанцу је то, може се рећи, други први подијум у каријери, пошто је као другопласирани прошао кроз циљ на отварању сезоне у својој домовини, да би потом био дисквалификован. Рикардо је остао без тог подијума, али је имао два пута прилику да се нађе на победничком постољу ове сезоне.

Његов тимски колега Себастијан Фетел је одвозао једну од најбољих трка своје каријере, иако је као четврти прошао кроз циљ. После проблема у квалификацијама и замене мењачке кутије, бранилац титуле је био 15. на старту, али је током 66 кругова имао убедљиво највише претицања и то на стази која је позната по томе што је тешка за обилажење.

Најбољу четворицу следио је Ботац, испред двојца Ферарија Фернанда Алонса и Кимија Раиконена, и Романа Грожана у Лотусу. Прву десеторицу комплетирали су возачи Форс Индије Серхио Перес и Нико Хилкенберг.

Уочи трке возачи Ферарија и чланови екипа окупили су се да пошаљу поруку подршке седмоструком светском шампиону Михаелу Шумахеру.

Наредна трка вози се 25. маја, у Монте Карлу, за Велику награду Монака.

Поредак возача:
1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 100
2. Нико Розберг (Немачка) 97
3. Фернандо Алонсо (Шпанија) 49
4. Себастијан Фетел (Немачка) 45
5. Данијел Рикардо (Аустралија) 39
6. Нико Хилкенберг (Немачка) 37

Поредак конструктора:
1. Мерцедес 197
2. Ред Бул 84
3. Ферари 66
4. Форс Индија 57
5. Вилијамс 46
6. Мекларен 43

Коментари / 0

Оставите коментар