Hamilton razbija redom!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, petoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ostali sportovi 12.05.2014 | 13:58
Hamilton razbija redom!

Britanac je na stazi "Katalunja" do pobede stigao u vremenu od 1:41:05.155 sata, a to mu je četvrti trijumf u nizu.

Drugo mesto, sa šest desetinki zaostatka pripalo je njegovom timskom kolegi Niku Rozbergu, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula. Aktuelni šampion Sebastijan Fetel trku je završio na četvrtom mestu.

Hamiltonu je to bila četvrta uzastopna pobeda, posle Malezije, Bahreina i Kine, a 26. u karijeri. Zahvaljujući tom trijumfu je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, sa 100 bodova, tri više od Rozberga.

Britanac je vodio od starta do cilja, iako mu je Rozberg pretio u pojedinim trenucima, a Nemac je posebno bio opasan u samom finišu. Hamilton je od prvog kruga održavao prednost, ona je gotovo sve vreme bila između dve i pet sekundi, ali se Rozberg probudio u poslednjih desetak krugova, posle drugog odlaska u boks.

Hamilton je tada imao tvrđe pneumatike, a Rozberg mekše, i nemački vozač je to u potpunosti iskoristio. Iz kruga u krug se približavao svom timskom kolegi, a u pretposlednjem krugu je bio manje od sekunde iza. Iako je bio zaista blizu, Rozberg nijednog trenutka nije imao pravu priliku da pretekne Britanca, koji je potom došao do trijumfa.

Njima dvojici se na podijumu pridružio Rikardo, koji je na startu izgubio treće mesto, pošto ga je pretekao vozač Vilijamsa Valteri Botas, ali ga je rutinski pretekao u drugoj polovini trke. Australijancu je to, može se reći, drugi prvi podijum u karijeri, pošto je kao drugoplasirani prošao kroz cilj na otvaranju sezone u svojoj domovini, da bi potom bio diskvalifikovan. Rikardo je ostao bez tog podijuma, ali je imao dva puta priliku da se nađe na pobedničkom postolju ove sezone.

Njegov timski kolega Sebastijan Fetel je odvozao jednu od najboljih trka svoje karijere, iako je kao četvrti prošao kroz cilj. Posle problema u kvalifikacijama i zamene menjačke kutije, branilac titule je bio 15. na startu, ali je tokom 66 krugova imao ubedljivo najviše preticanja i to na stazi koja je poznata po tome što je teška za obilaženje.

Najbolju četvoricu sledio je Botac, ispred dvojca Ferarija Fernanda Alonsa i Kimija Raikonena, i Romana Grožana u Lotusu. Prvu desetoricu kompletirali su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hilkenberg.

Uoči trke vozači Ferarija i članovi ekipa okupili su se da pošalju poruku podrške sedmostrukom svetskom šampionu Mihaelu Šumaheru.

Naredna trka vozi se 25. maja, u Monte Karlu, za Veliku nagradu Monaka.

Poredak vozača:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) 100
2. Niko Rozberg (Nemačka) 97
3. Fernando Alonso (Španija) 49
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) 45
5. Danijel Rikardo (Australija) 39
6. Niko Hilkenberg (Nemačka) 37

Poredak konstruktora:
1. Mercedes 197
2. Red Bul 84
3. Ferari 66
4. Fors Indija 57
5. Vilijams 46
6. Meklaren 43

Komentari / 0

Ostavite komentar