Почаст херојима ратних семберских бригада

Полагањем вијенаца и парастосом погинулим борцима Војске Републике Српске испред централног споменика браниоцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Бијељини обиљежен је Дан семберских ратних јединица.

 

Република Српска 12.05.2014 | 13:14
Почаст херојима ратних семберских бригада

У 14 ратних семберских јединица животе је изгубило више од хиљаду бораца.


Борци који су преживјели одбрамбено-отаџбински рат и породице погинулих бораца Семберије и Мајевице нису задовољни начином на који се држава односи према онима који су је стварали.

Јовица Марковић замјеник команданта Друге мајевичке бригаде каже да смо свједоци да наши борци који су гинули за Републику Српску раде најтеже облике послова. А Синиша Влаисављевић припадник Прве семберске лаке пјешадијске бригаде је додао да борци немају ништа егзистенција им је угрожена.

“Ради се на њивама за дневницу, е то данас борци Републике Српске имају,” каже Влаисављевић и показује руке пуне жуљева које свједоче о тешко зарађеним дневницама.


“Мој син је Лазић Жељко, 13 година сам га тражила и 2007. сам га идентификовала. Надлежни органи који воде процес тражења несталих мало раде, а ми имамо још 1600 несталих које треба да идентификујемо”, рекла је Добринка Трифковић, мајка погинулог борца.


“Што се тиче републичке власти морамо признати да смо имали школовање бесплатно, а што се тиче локалне власти они су нам изашли у сусрет, одрадили смо приправнички стаж као дјеца погинулих бораца имали смо предност”, казала је Ружа Мићић, кћерка погинулог борца и додала да у осталим сегментима живота није било помоћи за дјецу погинулих бораца.


Парастос погинулим служио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, а вијенце су положиле делегације Народне скупштине, Министарства унутрашњих послова, градски челници, представници борачких организација и бројне општинске делегације из Републике Српске.


Жарко Радић, предсједник Удружења породица погинулих бораца, каже да је стање у држави такво да не
могу да се испуне све жеље оних који су изгубили чланове породице у рату.

“ Уз мало већи труд и рад вјероватно се и преостали проблеми могу ријешити, а и рјешавају се постепено”,
тврди Радић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Златко Максимовић, казао је да је данашњи дан прилика да се сви сјетимо оних који су највише дали за слободу српског народа.


“Свакако да сви ми, првенствено држава можемо и морамо много више да урадимо за ту популацију, а
ја вјерујем да ће у наредном периоду тако и бити”, истакао је Максимовић.


Ратне семберске бригаде имале су око 25.000 бораца, а у градској Борачкој организацији су истакли да је обавеза генерација које долазе да чувају сјећање на хероје и јачају Републику Српску.


“Успјели смо да одбранимо Републику Српску, народ Републике Српске и створили светињу и гарант овом
народу,” рекао је Зоран Миљановић , предсједник Борачке организације Бијељине.


Миљановић је додао да се нада да ће будуће генерације знати да чувају Српску, као највећи допринос
претходног рата.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Гојко, Република Српска

12.05.2014 12:14

Слава им и хвала што су бранили нашу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

12.05.2014 13:55

Слава им!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брано

12.05.2014 13:57

Слава и хвала борцима Републике Српске. Оно што су они одбранили нема цијену и остаје вјечно на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПАГАЈ

12.05.2014 14:52

Војска (са)чувала, а Додикова влада (рас)турала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

12.05.2014 16:49

Нека им је вјецна слава и хвала за све сто су уцинили а нароцито сто су створили Републику Српску без које не би данас било Срба западно од Дрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.05.2014 16:59

Гдје је сада наса ВРС продали су је дали је на ниво БиХ. Данас је било политицара из тог времена сви несто одају посту, као слава погинулим а овамо су их издали цим су гласали за укидање српске војске.

ОДГОВОРИТЕ