Počast herojima ratnih semberskih brigada

Polaganjem vijenaca i parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske ispred centralnog spomenika braniocima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Bijeljini obilježen je Dan semberskih ratnih jedinica.

 

Republika Srpska 12.05.2014 | 13:14
Počast herojima ratnih semberskih brigada

U 14 ratnih semberskih jedinica živote je izgubilo više od hiljadu boraca.


Borci koji su preživjeli odbrambeno-otadžbinski rat i porodice poginulih boraca Semberije i Majevice nisu zadovoljni načinom na koji se država odnosi prema onima koji su je stvarali.

Jovica Marković zamjenik komandanta Druge majevičke brigade kaže da smo svjedoci da naši borci koji su ginuli za Republiku Srpsku rade najteže oblike poslova. A Siniša Vlaisavljević pripadnik Prve semberske lake pješadijske brigade je dodao da borci nemaju ništa egzistencija im je ugrožena.

“Radi se na njivama za dnevnicu, e to danas borci Republike Srpske imaju,” kaže Vlaisavljević i pokazuje ruke pune žuljeva koje svjedoče o teško zarađenim dnevnicama.


“Moj sin je Lazić Željko, 13 godina sam ga tražila i 2007. sam ga identifikovala. Nadležni organi koji vode proces traženja nestalih malo rade, a mi imamo još 1600 nestalih koje treba da identifikujemo”, rekla je Dobrinka Trifković, majka poginulog borca.


“Što se tiče republičke vlasti moramo priznati da smo imali školovanje besplatno, a što se tiče lokalne vlasti oni su nam izašli u susret, odradili smo pripravnički staž kao djeca poginulih boraca imali smo prednost”, kazala je Ruža Mićić, kćerka poginulog borca i dodala da u ostalim segmentima života nije bilo pomoći za djecu poginulih boraca.


Parastos poginulim služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, a vijence su položile delegacije Narodne skupštine, Ministarstva unutrašnjih poslova, gradski čelnici, predstavnici boračkih organizacija i brojne opštinske delegacije iz Republike Srpske.


Žarko Radić, predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca, kaže da je stanje u državi takvo da ne
mogu da se ispune sve želje onih koji su izgubili članove porodice u ratu.

“ Uz malo veći trud i rad vjerovatno se i preostali problemi mogu riješiti, a i rješavaju se postepeno”,
tvrdi Radić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zlatko Maksimović, kazao je da je današnji dan prilika da se svi sjetimo onih koji su najviše dali za slobodu srpskog naroda.


“Svakako da svi mi, prvenstveno država možemo i moramo mnogo više da uradimo za tu populaciju, a
ja vjerujem da će u narednom periodu tako i biti”, istakao je Maksimović.


Ratne semberske brigade imale su oko 25.000 boraca, a u gradskoj Boračkoj organizaciji su istakli da je obaveza generacija koje dolaze da čuvaju sjećanje na heroje i jačaju Republiku Srpsku.


“Uspjeli smo da odbranimo Republiku Srpsku, narod Republike Srpske i stvorili svetinju i garant ovom
narodu,” rekao je Zoran Miljanović , predsjednik Boračke organizacije Bijeljine.


Miljanović je dodao da se nada da će buduće generacije znati da čuvaju Srpsku, kao najveći doprinos
prethodnog rata.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Гојко, Република Српска

12.05.2014 12:14

Слава им и хвала што су бранили нашу Републику Српску.

ODGOVORITE
Name

Loza

12.05.2014 13:55

Slava im!

ODGOVORITE
Name

Брано

12.05.2014 13:57

Слава и хвала борцима Републике Српске. Оно што су они одбранили нема цијену и остаје вјечно на овим просторима.

ODGOVORITE
Name

PAPAGAJ

12.05.2014 14:52

Vojska (sa)čuvala, a Dodikova vlada (ras)turala.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

12.05.2014 16:49

Neka im je vjecna slava i hvala za sve sto su ucinili a narocito sto su stvorili Republiku Srpsku bez koje ne bi danas bilo Srba zapadno od Drine.

ODGOVORITE
Name

goran

12.05.2014 16:59

Gdje je sada nasa VRS prodali su je dali je na nivo BiH. Danas je bilo politicara iz tog vremena svi nesto odaju postu, kao slava poginulim a ovamo su ih izdali cim su glasali za ukidanje srpske vojske.

ODGOVORITE