Да ли Вучић обесхрабрује Додика?

Главни разлог што власти у Сарајеву благонаклоно гледају на премијера Вучића је тај што Милорад Додик више не ужива подршку српских власти, пише Данас.

Србија 12.05.2014 | 11:54
Да ли Вучић обесхрабрује Додика?

Уочи посјете Александра Вучића Сарајеву, саговорници тог листа из Београда и Сарајева истичу и да је та посјета у функцији обесхрабривања намјера предсједника Републике Српске и изјава о референдуму и потреби отцјепљења Републике Српске, а у свјетлу услова који се испостављају у процесу европских интеграције Србије.

Та ће тема, како тврде, извјесно бити на дневном реду премијера Србије и његових саговорника у Сарајеву.

Премијер Србије Александар Вучић учествоваће на Бизнис форуму у Сарајеву, на позив предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде.

Позив му је најпре јавно упутио Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, који је том приликом оцијенио да је Вучић симбол "једне позитивне промјене политике", те да је у Србији, захваљујући њему, дошло до сазревања.

С друге стране, у свом експозеу, премијер Србије је навео да је сарадња у региону приоритет и један од циљева, и најавио да ће стога и његова прва посјета као премијера бити посјета Сарајеву.

"Та посјета је врло позитиван корак и тако је ојцењен, прије свега, у ЕУ. Посјета је и доказ једне нове регионалне политике коју ова влада води и која иде на то да разјасни спорне тачке у односима двије земље, а све у контексту услова који се испостављају у процесу европских интеграција", оцјењује за Данас Ватрослав Векарић, спољнополитички аналитичар.

Он наглашава и да је ту ријеч о реалистичном кораку, јер актуелна власт показује да уважава стварно стање ствари.

"Ту нема више емотивног претјеривања у односу на Републику Српску, тако да можемо рећи да је функција ове посјете јесте да се обесхрабри Додиков авантуризам, који стално наговјештава референдум о отцепљењу. То ће извјесно бити на дневном реду Вучића и његових саговорника у Сарајеву", сматра Векарић.

Према његовим ријечима, Милорад Додик не би требало да се нада еуфоричној подршци Београда уочи избора у БиХ, који би требало да се одрже у октобру. "Вучићев став према Додику ће бити хладнији и одмјеренији", закључује Векарић.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Игy

12.05.2014 10:09

Вуциц је паметан цовјек и брзо је схвати како је Додикова политика погубна за Реп. Српску. Наиме, распродавајуци све сто се могло продати и бахато тросе и те паре, Додик је Реп. Српску довео у оцајан полозај. Један од примјера је и цињеница да истоцни дио Српске пропада док у исто врјеме федерално Горазде дозивљава процват(немају незапослених цак и упосљавају људе из Српске) Вријеме це показати како и колико је БАЈА уназадио Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напрјед додик

12.05.2014 10:26

Бозе сацувај Додика нико не мозе обесхрабрити. То је једна од најхрабријих фаца на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјешно

12.05.2014 11:07

Јесте "најхрабрија" фаца, али када је требала храброст за стварање Републике Српске онда је тај официр полиције побјегао са црте, тако ће опет побјећи ако буде густо, размислите ако имате с чим или сте потплаћени, јер он то радо чини када треба неког купити народним новцем, наздравље народе, како изаберете тако ће вам бити, имао је довољно времена да унаприједи живот, а он је само гледао себе и своје сателите,па изволите наставити тако????

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

12.05.2014 11:11

Миле уз тебе смо до конацне побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

12.05.2014 11:21

Млле је политичка прошлост од октобра!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.05.2014 11:59

Вуциц подрзава Попласена и Огњена Тадица то су његове странацке колеге вец 20 година.Попласен је вец на сигнал из Бг кандидат за предсједника, а ускоро це и Огњена Тадица кандидовати за цлана предсједниства и радикали односно Напредњаци це бити на власти и у Србији и у Републици Српској јер једино то мозе донијети најбољи сарадњу и најбоље за опоравак народа од криминалне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

12.05.2014 12:41

Видјеце се после октобра ко це бити на власти. Појединцима це требати рехабилитација од силног разоцарења. Зивио додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

12.05.2014 14:44

Додик сигурно напуста политицку сцену Републике Српске.Својом политиком је показао да не вреди. Време је за промјене и мјењање политицког курса. То и Вуциц зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

12.05.2014 15:59

ДОДИК се боји ВУЦИЦА! Немојте бити смјесни, а није могао бјезати са линије јер је био посланик првог сазива Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

воx

12.05.2014 17:07

Сто Сарајево Александре сто, наредба из централе Брисела јел то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

12.05.2014 20:33

Не пролазе нигдје више Додикове лафине,све што је обећавао,ништа није испуњено.Од октобра он и његов СНСД нестају са политичке сцене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

12.05.2014 21:16

Милету ће подићи споменик на Башчаршији за ово што је урадио Српској. Узети милијарду готовине за МТЕЛ а повећати ентитетски дуг, па то добронамјеран не може да ебе рак рака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николета123

13.05.2014 11:45

Дзаба се трудис бајуне, овакав цовјек не мозе да се купи како ти мислис, сви смо свједоци ста си доброга урадио за Републику Српску, а то је толико доброга да је све пропало сто је имало вриједило!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

13.05.2014 17:48

ЖИВИО ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ