Da li Vučić obeshrabruje Dodika?

Glavni razlog što vlasti u Sarajevu blagonaklono gledaju na premijera Vučića je taj što Milorad Dodik više ne uživa podršku srpskih vlasti, piše Danas.

Srbija 12.05.2014 | 11:54
Da li Vučić obeshrabruje Dodika?

Uoči posjete Aleksandra Vučića Sarajevu, sagovornici tog lista iz Beograda i Sarajeva ističu i da je ta posjeta u funkciji obeshrabrivanja namjera predsjednika Republike Srpske i izjava o referendumu i potrebi otcjepljenja Republike Srpske, a u svjetlu uslova koji se ispostavljaju u procesu evropskih integracije Srbije.

Ta će tema, kako tvrde, izvjesno biti na dnevnom redu premijera Srbije i njegovih sagovornika u Sarajevu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Biznis forumu u Sarajevu, na poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Poziv mu je najpre javno uputio Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je tom prilikom ocijenio da je Vučić simbol "jedne pozitivne promjene politike", te da je u Srbiji, zahvaljujući njemu, došlo do sazrevanja.

S druge strane, u svom ekspozeu, premijer Srbije je naveo da je saradnja u regionu prioritet i jedan od ciljeva, i najavio da će stoga i njegova prva posjeta kao premijera biti posjeta Sarajevu.

"Ta posjeta je vrlo pozitivan korak i tako je ojcenjen, prije svega, u EU. Posjeta je i dokaz jedne nove regionalne politike koju ova vlada vodi i koja ide na to da razjasni sporne tačke u odnosima dvije zemlje, a sve u kontekstu uslova koji se ispostavljaju u procesu evropskih integracija", ocjenjuje za Danas Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar.

On naglašava i da je tu riječ o realističnom koraku, jer aktuelna vlast pokazuje da uvažava stvarno stanje stvari.

"Tu nema više emotivnog pretjerivanja u odnosu na Republiku Srpsku, tako da možemo reći da je funkcija ove posjete jeste da se obeshrabri Dodikov avanturizam, koji stalno nagovještava referendum o otcepljenju. To će izvjesno biti na dnevnom redu Vučića i njegovih sagovornika u Sarajevu", smatra Vekarić.

Prema njegovim riječima, Milorad Dodik ne bi trebalo da se nada euforičnoj podršci Beograda uoči izbora u BiH, koji bi trebalo da se održe u oktobru. "Vučićev stav prema Dodiku će biti hladniji i odmjereniji", zaključuje Vekarić.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Igy

12.05.2014 10:09

Vucic je pametan covjek i brzo je shvati kako je Dodikova politika pogubna za Rep. Srpsku. Naime, rasprodavajuci sve sto se moglo prodati i bahato trose i te pare, Dodik je Rep. Srpsku doveo u ocajan polozaj. Jedan od primjera je i cinjenica da istocni dio Srpske propada dok u isto vrjeme federalno Gorazde dozivljava procvat(nemaju nezaposlenih cak i uposljavaju ljude iz Srpske) Vrijeme ce pokazati kako i koliko je BAJA unazadio Srpsku.

ODGOVORITE
Name

naprjed dodik

12.05.2014 10:26

Boze sacuvaj Dodika niko ne moze obeshrabriti. To je jedna od najhrabrijih faca na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

смјешно

12.05.2014 11:07

Јесте "најхрабрија" фаца, али када је требала храброст за стварање Републике Српске онда је тај официр полиције побјегао са црте, тако ће опет побјећи ако буде густо, размислите ако имате с чим или сте потплаћени, јер он то радо чини када треба неког купити народним новцем, наздравље народе, како изаберете тако ће вам бити, имао је довољно времена да унаприједи живот, а он је само гледао себе и своје сателите,па изволите наставити тако????

ODGOVORITE
Name

baja

12.05.2014 11:11

Mile uz tebe smo do konacne pobjede!

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

12.05.2014 11:21

Mlle je politička prošlost od oktobra!!!

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.05.2014 11:59

Vucic podrzava Poplasena i Ognjena Tadica to su njegove stranacke kolege vec 20 godina.Poplasen je vec na signal iz Bg kandidat za predsjednika, a uskoro ce i Ognjena Tadica kandidovati za clana predsjednistva i radikali odnosno Naprednjaci ce biti na vlasti i u Srbiji i u Republici Srpskoj jer jedino to moze donijeti najbolji saradnju i najbolje za oporavak naroda od kriminalne vlasti.

ODGOVORITE
Name

lazar

12.05.2014 12:41

Vidjece se posle oktobra ko ce biti na vlasti. Pojedincima ce trebati rehabilitacija od silnog razocarenja. Zivio dodik

ODGOVORITE
Name

mareska

12.05.2014 14:44

Dodik sigurno napusta politicku scenu Republike Srpske.Svojom politikom je pokazao da ne vredi. Vreme je za promjene i mjenjanje politickog kursa. To i Vucic zna.

ODGOVORITE
Name

dado

12.05.2014 15:59

DODIK se boji VUCICA! Nemojte biti smjesni, a nije mogao bjezati sa linije jer je bio poslanik prvog saziva Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

vox

12.05.2014 17:07

Sto Sarajevo Aleksandre sto, naredba iz centrale Brisela jel to?

ODGOVORITE
Name

Đoda

12.05.2014 20:33

Ne prolaze nigdje više Dodikove lafine,sve što je obećavao,ništa nije ispunjeno.Od oktobra on i njegov SNSD nestaju sa političke scene!

ODGOVORITE
Name

Војин

12.05.2014 21:16

Милету ће подићи споменик на Башчаршији за ово што је урадио Српској. Узети милијарду готовине за МТЕЛ а повећати ентитетски дуг, па то добронамјеран не може да ебе рак рака.

ODGOVORITE
Name

Nikoleta123

13.05.2014 11:45

Dzaba se trudis bajune, ovakav covjek ne moze da se kupi kako ti mislis, svi smo svjedoci sta si dobroga uradio za Republiku Srpsku, a to je toliko dobroga da je sve propalo sto je imalo vrijedilo!!!

ODGOVORITE
Name

mile

13.05.2014 17:48

ŽIVIO DODIK

ODGOVORITE