Очистите тијело од свих отрова

Исхрана без глутена је добра и за прочишћавање организма, и за смањење тежине. Безглутенски режим исхране строго забрањује конзервирану и индустријску храну.

Здравље 12.05.2014 | 11:22
Очистите тијело од свих отрова

ИСХРАНА без глутена је тренутно једна од најпопуларнијих у свету. Првобитно је креирана за пацијенте са целијакијом, или за људе са блажом нетолеранцијом на глутен, али се показала и као одлична за прочишћавање организма и код потпуно здравих особа, па чак и за пристојан губитак килограма (за 4 дана губи се килограм - килограм и по).

Постоји и много потврђених случајева где није постојала нетолеранција на глутен, али је особа самим преласком на ову дијету осетила значајна здравствена побољшања и губитак тежине.

Безглутенска дијета не забрањује коришћење кукуруза, хељде, тапиоке и соје. Ипак, пре него што употребите било који производ, проверите на етикети да ли у њему има јечма или пшенице. Такође ова дијета строго забрањује хлеб и тестенине с глутеном и скоро сву индустријски прерађену храну будући да се у њој увек пронађе мало глутена.

Осим тога, они који желе да се придржавају дијете без глутена требало би да искључе из оброка конзервирану храну, пецива, колаче, сладолед и пића која у себи садрже остатке зрнастих производа као што су квас и пиво.

Безглутенска дијета дозвољава храну припремљену од соје, пиринча, кукуруза и хељдиног брашна. Могу се користити и просо, пиринач, активни сув квасац и млеко у праху.

Овом дијетом можете смањити тежину и очистити тело од токсина. Исхрана је разноврсна, избалансирана и садржи минимум калорија и шећера, па самим тим лако можете да смршате.

Неки лекари, попут др Алесија Фасана, педијатра и професора на Универзитету у Мериленду, иду и корак даље развијајући читаве концепције тзв. глутен фри начина исхране за здраве особе, и тврде како има још предности:

- Успорава старење. Пшеница (која садржи глутен) подиже ниво шећера у крви, шећер се веже за беланчевине, а та комбинација подиже ниво ензима гликације који оштећује колаген у кожи и тако убрзава старење.

- Стабилизује ниво шећера у крви. Безглутенска дијета искључује бели хлеб, колаче и слаткише, чиме се директно смањује унос лоших угљених хидрата и простих шећера који подижу ниво шећера у крви. Прекомерни унос шећера води до гојазности и дијабетеса, а чест је узрок и хроничног умора и исцрпљености.

-Олакшава тегобе менопаузе. Стручњаци тврде да глутен погоршава симптоме менопаузе, као што су главобоља и таласи врућине, а његово избегавање олакшава или потпуно уклања ове тегобе.

Јеловник по данима

За доручак можете да изаберете неке од ових предлога:

- 1 кувано јаје, 200 г сира, 20 г хлеба без глутена, 10 г путера, 200 мл какаа или чаја са млеком.

- хлеб без глутена са намазом без глутена, маслацем и мармеладом

- пиринач на млеку са воћем

- омлет са сиром и шунком

- проверени безглутенски мусли с јогуртом или млеком и медом

ПОНЕДЕЉАК

Ручак: тестенина (без глутена) с грашком (70 г), лосос на жару (120 г), салата од парадајза и зелене салате (200 г), јагоде, сок од ананаса.

ВеЧера: вариво од пиринча (30 г) и сочива (150 г), паприке на жару (150 г) посуте сусамом, безглутенски хлеб (60 г), јабука, чај од матичњака.

УТОРАК

Ручак: тестенина (без глутена) с моцарелом (70 г), кувани спанаћ за салату (200 г), воћни куп.

ВеЧера: вариво од поврћа (са 30 г тестенине без глутена и 100 г поврћа), ћурећа шницла, кувана цикорија (200 г), безглутенски хлеб (60 г), поморанџа.

СРЕДА

Ручак: тестенина (без глутена) са свежим сиром (70 г), салата од руколе (200 г), једна јабука.

ВеЧера: супа од махуранки (припремљена од 30 г пиринча и 200 г махунарки: сочиво, грашак, пасуљ, соја - по жељи), салата од зеленог радича (200 г), кришка безглутенског хлеба (60 г), 2 кришке ананаса.

ЧЕТВРТАК

Ручак: шпагете (без глутена) са сосом од парадајза (70 г), запечене артичоке (200 г), крушка, јогурт.

ВеЧера: пилећа супа са ситном тестенином (без глутена, 30 г) и парчетом куване пилетине (70 г), салата од парадајза (200 г), безглутенски хлеб (60 г), папаја.

ПЕТАК

Ручак: рижото (70 г) с тиквицама (200 г), салата од шаргарепе (200 г), јабука.

ВеЧера: вариво од пиринча (30 гр) и пасуља (50 г), паприке пуњене свежим сиром (200 г), безглутенски хлеб (60 г), 2 кајсије.

СУБОТА

Ручак: рижото са шафраном (70 г), салата од куване цикорије (200 г), поморанџа, чаша црног вина.

ВеЧера: јунећа супа са ситном тестенином без глутена (30 г) и јајетом, пилеће печење (200 г), кувани броколи, безглутенски хлеб (60 г).

Коментари / 0

Оставите коментар