Засијане површине у Шамцу под водом

На подручју општине Шамац под водом се налази више од 300 хектара засијаних површина, а колике су штете од поплава знаће се за 15 дана, наводе у Служби за локални економски развој, пољопривреду и село у општини Шамац.

Република Српска 12.05.2014 | 10:59
Засијане површине у Шамцу под водом

Представник Службе за локални економски развој Светозар Евђић рекао је да је ријеч о најквалитетнијем земљишту у долини ријеке Босне, на улазу у Шамац, а под водом је и 2.000 хектара обрадивих површина које нису засијане.

"За процјену штете морамо сачекати да видимо шта ће се моћи засијати и када. Свако кашњење у року сјетве је смањење приноса и повећање трошкова, тако да ћемо званичну процјену штета на прољећној сјетви моћи имати за 15 дана", рекао је Евђић.

Он је додао да је на дијелу озимих усјева, због презасићености водом ораничног слоја, дошло до интензивног развоја биљних болести, а посебно рђе.

"У пољопривреди у континуитету имамо штете од 2010. године, која је била екстремно поплавна. Сљедеће двије године имали смо сушу, 2013. имали смо релативно повољно прољеће, али другу половину јула и почетак августа обиљежили су суша и висока температура. Ова година је солидно кренула, али обилне падавине у другој половини априла не иду на руку пољопривредним произвођачима", рекао је Евђић.

Коментари / 0

Оставите коментар