Zasijane površine u Šamcu pod vodom

Na području opštine Šamac pod vodom se nalazi više od 300 hektara zasijanih površina, a kolike su štete od poplava znaće se za 15 dana, navode u Službi za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo u opštini Šamac.

Republika Srpska 12.05.2014 | 10:59
Zasijane površine u Šamcu pod vodom

Predstavnik Službe za lokalni ekonomski razvoj Svetozar Evđić rekao je da je riječ o najkvalitetnijem zemljištu u dolini rijeke Bosne, na ulazu u Šamac, a pod vodom je i 2.000 hektara obradivih površina koje nisu zasijane.

"Za procjenu štete moramo sačekati da vidimo šta će se moći zasijati i kada. Svako kašnjenje u roku sjetve je smanjenje prinosa i povećanje troškova, tako da ćemo zvaničnu procjenu šteta na proljećnoj sjetvi moći imati za 15 dana", rekao je Evđić.

On je dodao da je na dijelu ozimih usjeva, zbog prezasićenosti vodom oraničnog sloja, došlo do intenzivnog razvoja biljnih bolesti, a posebno rđe.

"U poljoprivredi u kontinuitetu imamo štete od 2010. godine, koja je bila ekstremno poplavna. Sljedeće dvije godine imali smo sušu, 2013. imali smo relativno povoljno proljeće, ali drugu polovinu jula i početak avgusta obilježili su suša i visoka temperatura. Ova godina je solidno krenula, ali obilne padavine u drugoj polovini aprila ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Evđić.

Komentari / 0

Ostavite komentar