Јеменске куће старе 25 вијекова

У Јемену, који је био колевка многих цивилизација, налазе се прелепе и изнад свега веома необичне "Јеменске куће" са посебно ручно изграђеним декоративним фасадама које привлаче пажњу становника те земље, посебно страних туриста.

Путовања 12.05.2014 | 10:19
Јеменске куће старе 25 вијекова

Архитектуром и уникатним украсним фасадама "Јеменске куће" у главном граду Сани, од којих су неке старе и до 2.500 година, одолевају зубу времена. "Јеменске куће" су иначе и на листи светске културне баштине УНЕСЦО-а.

Декоративна фасада, познатија и као камерија, прави се од црвене цигле или од ћерпича, и додаје се на зид куће. Декоративна фасада може бити прављена унутра или са спољашње стране куће.

То је традиционални начин постављања фасаде на којој се неретко исписују и верске поруке, али и мотиви са звездама и сунцем, јер се верује, да би то могло донети срећу и благостање.

Мајстор за израду декоративних фасада Џамил Хусеин Мухамед Ебу-Зеин је један од ретких у овој земљи који покушава да очува традицију изградње традиционалних фасада.

Историјски утврђени стари део Сане окружен је зидом од непечене цигле висине 14 метара. Унутар града има преко 100 џамија, 12 хамама и 6.500 кућа. Поједине грађевине попут палаче Самсарх и старе џамије, старе су више од 1.400 година.

Велики број "Јеменских кућа" од непечене глине равних кровова, личе на небодере, а добар део њих има фасаде украшене раскошним декоративним рељефима, са замршено резбареним прозорским оквирима и витражима.

Мајстор Џамил Хусеин истакао је да је за израду једне полукружне фасаде потребно најмање 40 минута.

На крају напомиње да и поред све веће употребе модерне технологије, традиционална фасада је и даље веома популарна међу становницима Сане.

Коментари / 0

Оставите коментар