Са заједничким кандидатом у Предсједништво БиХ?

Власти у Београду покренуле су тиху дипломатску офанзиву како би приволеле политичке странке у Републици Српској да озбиљно размотре могућност кандидовања нестраначке личности за српског члана Председништва БиХ!

Босна и Херцеговина 12.05.2014 | 10:03
Са заједничким кандидатом у Предсједништво БиХ?

Нестраначка личност из Српске у Сарајеву

Према тврдњама извора Пресса РС, из Београда је још пре неколико месеци властима и опозицији у Српској понуђено да на предстојећим општим изборима за наследника Небојше Радмановића у Председништву БиХ изаберу заједничког кандидата, по могућности нестраначку личност која ужива углед не само у домаћој, већ и у широј међународној јавности.

Истичући да је основни мотив за овакву понуду из Србије то што, према одређеним проценама, постоји реална могућност да након октобарских избора дође до поделе власти између два оштро супротстављена политичка блока у Српској, оног који предводи СНСД и Савеза за промене на челу са СДС-ом, саговорници нашег листа истичу да у Београду постоји страх да би "двовлашће" које би настало ако СНСД победи на изборима за преседника Републике Српске, а Савез за промене у трци за српског члана Председништва БиХ, дугорочно могло да нанесе велику штету Републици Српској.

Могућа парализа

- С обзиром на то да из СНСД-а и СДС-а поручују да не постоје шансе за стварање велике коалиције српских странака за будући заједнички наступ у Сарајеву поставља се питање шта ће се догодити ако, на пример, СНСД победи на изборима за председника Републике Српске, а СДС-ов Савез за промене добије место српског члана Председништва БиХ. Пошто власти у Београду страхују да би остваривање овог сценарија довело до потпуне парализе Републике Српске и БиХ, све чешће могу да се чују приче да би за српске интересе у БиХ било најбоље да политичке странке из Републчике Српске кандидују заједничког кандидата који не би припадао ниједној политичкој опцији. Таква нестраначка личност уживала би подршку Београда, али и међународне заједнице која жели да се ствари у БиХ коначно покрену са "мртве тачке"- тврде извори нашег листа.

Нешковић: Тешко до неподељене подршке бирача

Политички аналитичар Радомир Нешковић каже да је иницијатива о постављању заједничког српског кандидата за члана Председништва БиХ "прилично занимљива", али да, према његовим речима, основни проблем представља то што у Српској тренутно не види ниједну нестраначку личност која би могла да задовољи апетите свих политичких странака.
- Нажалост, у Српској не видим особу такве харизме која би уживала неподељену подршку бирача. Идеја је добра, али мислим да од њене реализације тренутно нема ништа - тврди Нешковић.

Коментаришући могућност да странке из власти и опозиције на предстојећим изборима за члана Председништва БиХ из Републике Српске заједнички кандидују особу која би могла да помири њихове жестоке политичке разлике, из СНСД-а и СДС-а поручују да је то "добра идеја", али да за тако нешто постоје минималне шансе.

- У Републици Српској за сада не постоје политички услови који би довели до договора о заједничком кандидату власти и опозиције. Подсећам да је СНСД нудио СДС-у заједничку платформу деловања у Сарајеву, али је Босићева "пробосанска" политика довела до распада платформе. Та идеја је сигурно добронамерна, али за њено остваривање тренутно не постоје услови - каже за Пресс РС члан Главног одбора СНСД-а Рајко Васић.

Слично мишљење о овом питању има и потпредседник СДС-а Костадин Васић који такође тврди да у ситуацији када у Српској постоје две жестоко супротстављене политичке опције није реално очекивати договор о било каквим заједничким кандидатима.

- То је тренутно нереална прича, иако мислим да у будућности треба да размишљамо на сличан начин - сматра Васић.

Коментари / 0

Оставите коментар