Sa zajedničkim kandidatom u Predsjedništvo BiH?

Vlasti u Beogradu pokrenule su tihu diplomatsku ofanzivu kako bi privolele političke stranke u Republici Srpskoj da ozbiljno razmotre mogućnost kandidovanja nestranačke ličnosti za srpskog člana Predsedništva BiH!

Bosna i Hercegovina 12.05.2014 | 10:03
Sa zajedničkim kandidatom u Predsjedništvo BiH?

Nestranačka ličnost iz Srpske u Sarajevu

Prema tvrdnjama izvora Pressa RS, iz Beograda je još pre nekoliko meseci vlastima i opoziciji u Srpskoj ponuđeno da na predstojećim opštim izborima za naslednika Nebojše Radmanovića u Predsedništvu BiH izaberu zajedničkog kandidata, po mogućnosti nestranačku ličnost koja uživa ugled ne samo u domaćoj, već i u široj međunarodnoj javnosti.

Ističući da je osnovni motiv za ovakvu ponudu iz Srbije to što, prema određenim procenama, postoji realna mogućnost da nakon oktobarskih izbora dođe do podele vlasti između dva oštro suprotstavljena politička bloka u Srpskoj, onog koji predvodi SNSD i Saveza za promene na čelu sa SDS-om, sagovornici našeg lista ističu da u Beogradu postoji strah da bi "dvovlašće" koje bi nastalo ako SNSD pobedi na izborima za presednika Republike Srpske, a Savez za promene u trci za srpskog člana Predsedništva BiH, dugoročno moglo da nanese veliku štetu Republici Srpskoj.

Moguća paraliza

- S obzirom na to da iz SNSD-a i SDS-a poručuju da ne postoje šanse za stvaranje velike koalicije srpskih stranaka za budući zajednički nastup u Sarajevu postavlja se pitanje šta će se dogoditi ako, na primer, SNSD pobedi na izborima za predsednika Republike Srpske, a SDS-ov Savez za promene dobije mesto srpskog člana Predsedništva BiH. Pošto vlasti u Beogradu strahuju da bi ostvarivanje ovog scenarija dovelo do potpune paralize Republike Srpske i BiH, sve češće mogu da se čuju priče da bi za srpske interese u BiH bilo najbolje da političke stranke iz Republčike Srpske kandiduju zajedničkog kandidata koji ne bi pripadao nijednoj političkoj opciji. Takva nestranačka ličnost uživala bi podršku Beograda, ali i međunarodne zajednice koja želi da se stvari u BiH konačno pokrenu sa "mrtve tačke"- tvrde izvori našeg lista.

Nešković: Teško do nepodeljene podrške birača

Politički analitičar Radomir Nešković kaže da je inicijativa o postavljanju zajedničkog srpskog kandidata za člana Predsedništva BiH "prilično zanimljiva", ali da, prema njegovim rečima, osnovni problem predstavlja to što u Srpskoj trenutno ne vidi nijednu nestranačku ličnost koja bi mogla da zadovolji apetite svih političkih stranaka.
- Nažalost, u Srpskoj ne vidim osobu takve harizme koja bi uživala nepodeljenu podršku birača. Ideja je dobra, ali mislim da od njene realizacije trenutno nema ništa - tvrdi Nešković.

Komentarišući mogućnost da stranke iz vlasti i opozicije na predstojećim izborima za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske zajednički kandiduju osobu koja bi mogla da pomiri njihove žestoke političke razlike, iz SNSD-a i SDS-a poručuju da je to "dobra ideja", ali da za tako nešto postoje minimalne šanse.

- U Republici Srpskoj za sada ne postoje politički uslovi koji bi doveli do dogovora o zajedničkom kandidatu vlasti i opozicije. Podsećam da je SNSD nudio SDS-u zajedničku platformu delovanja u Sarajevu, ali je Bosićeva "probosanska" politika dovela do raspada platforme. Ta ideja je sigurno dobronamerna, ali za njeno ostvarivanje trenutno ne postoje uslovi - kaže za Press RS član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić.

Slično mišljenje o ovom pitanju ima i potpredsednik SDS-a Kostadin Vasić koji takođe tvrdi da u situaciji kada u Srpskoj postoje dve žestoko suprotstavljene političke opcije nije realno očekivati dogovor o bilo kakvim zajedničkim kandidatima.

- To je trenutno nerealna priča, iako mislim da u budućnosti treba da razmišljamo na sličan način - smatra Vasić.

Komentari / 0

Ostavite komentar