Доручкујте, бићете здравији

Истраживања су показала да људи који редовно доручкују имају бољи имунитет и мањи ризик да оболе од кардиоваскуларних болести, анемије, гојазности, болести зуба, остеопорозе и од проблема са органима за варење.

Здравље 12.05.2014 | 06:34
Доручкујте, бићете здравији

Први оброк током дана треба да обезбеди трећину или бар четвртину укупних енергетских дневних потреба. Сваки залогај треба полако сажвакати, како би се хранљиве материје постепено разградиле.

- За доручак треба јести житарице, које садрже неопходне угљене хидрате, млеко и млечне производе који су извор калцијума и воће које обилује минералима и витаминима - кажу стручњаци.

- Доручак би организму требало да обезбеди довољно енергије, што ће се одразити и на боље расположење и концентрацију. Примећено је да школарци који ујутру не доручкују са мање пажње прате наставу током прва два часа.

Оптимално време за доручак је између 9 и 10 часова, када су органи за варење најактивнији, мада нећете много погрешити и ако због обавеза овај оброк поједете раније. Прескакање доручка има много више негативних последица по здравље, нарочито у дечјем узрасту.

Коментари / 0

Оставите коментар