Одата почаст за погинуле борце Српске Илиџе (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања "Дана одбране Илиџе", парастосом у храму Светог Саве у Блажују и полагањем цвијећа на спомен обиљежје погинулих припадника Оклопног батаљона, данас је одата почаст за погинуле борце на територији Илиџе.

Република Српска 11.05.2014 | 16:20
Одата почаст за погинуле борце Српске Илиџе (ВИДЕО)

Један од критичнијих периода је био од 22. априла до 14. маја 1992. године када је извршен напад на тада Српску Илиџу. Борци кажу да, нажалост, нису били квалитетно организовани да се бране од такозване Армије БиХ.  Кобног 22. априла погинуло је 13 недужних становника Илиџе, док их је осам отето. До сада за тај злочин нико није одговарао.


"То је срамота за БиХ и Тужилаштво БиХ. То је још један знак неспособности Тужилаштва како се понаша према српским жртвама, са тим што не раде на нашим злочинима, већ само на бошњачким", истиче предсједник БО "Илиџански борац" Горан Шеховац.


На територији општине Источна Илиџа током протеклог рата погинуло је укупно 1054 борца.


Преживјели учесници одбрамбено-отаџбинског рата одали су почаст за своје саборце. Начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач напомиње да је општина Илиџа у свом предратном саставу попуњавала пет бригада Војске Републике Српске, што потврђује да је ова општина једна од локалних заједница које су дале највећи допринос за стварање Републике Српске.


"Општина Источна Илиџа током свих година помаже и помагаће да све ове историјске чињенице остану незаборављене и да генерације које долазе прихвате све оно што су њихови преци урадили на најбољи могући начин, не стидећи се онога за шта су они дали животе", додаје Ковач.


Сви они који су присуствовали обиљежавању "Дана одбране Илиџе" сложни су у једном. Да су Општина Источна Илиџа, Илиџанци односно Илиџанска бригада бастион Сарајевско-романијског корпуса.

БН ТВ





Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГОРАН ВРС

11.05.2014 14:31

ВЈЕЦНА СЛАВА ХЕРОЈИМА

ОДГОВОРИТЕ