Odata počast za poginule borce Srpske Ilidže (VIDEO)

U okviru obilježavanja "Dana odbrane Ilidže", parastosom u hramu Svetog Save u Blažuju i polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulih pripadnika Oklopnog bataljona, danas je odata počast za poginule borce na teritoriji Ilidže.

Republika Srpska 11.05.2014 | 16:20
Odata počast za poginule borce Srpske Ilidže (VIDEO)

Jedan od kritičnijih perioda je bio od 22. aprila do 14. maja 1992. godine kada je izvršen napad na tada Srpsku Ilidžu. Borci kažu da, nažalost, nisu bili kvalitetno organizovani da se brane od takozvane Armije BiH.  Kobnog 22. aprila poginulo je 13 nedužnih stanovnika Ilidže, dok ih je osam oteto. Do sada za taj zločin niko nije odgovarao.


"To je sramota za BiH i Tužilaštvo BiH. To je još jedan znak nesposobnosti Tužilaštva kako se ponaša prema srpskim žrtvama, sa tim što ne rade na našim zločinima, već samo na bošnjačkim", ističe predsjednik BO "Ilidžanski borac" Goran Šehovac.


Na teritoriji opštine Istočna Ilidža tokom proteklog rata poginulo je ukupno 1054 borca.


Preživjeli učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata odali su počast za svoje saborce. Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač napominje da je opština Ilidža u svom predratnom sastavu popunjavala pet brigada Vojske Republike Srpske, što potvrđuje da je ova opština jedna od lokalnih zajednica koje su dale najveći doprinos za stvaranje Republike Srpske.


"Opština Istočna Ilidža tokom svih godina pomaže i pomagaće da sve ove istorijske činjenice ostanu nezaboravljene i da generacije koje dolaze prihvate sve ono što su njihovi preci uradili na najbolji mogući način, ne stideći se onoga za šta su oni dali živote", dodaje Kovač.


Svi oni koji su prisustvovali obilježavanju "Dana odbrane Ilidže" složni su u jednom. Da su Opština Istočna Ilidža, Ilidžanci odnosno Ilidžanska brigada bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa.

BN TV





Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

GORAN VRS

11.05.2014 14:31

VJECNA SLAVA HEROJIMA

ODGOVORITE