Велика излазност на референдуму у Доњецку и Луганску

Красноармејск је први град у Доњецкој области на истоку Украјине у ком је гласање на референдуму завршено, и то због акције украјинских снага безбедности, док су у опседнутом Славјанску одлучили да гласање буде продужено до 22 сата по локалном или 21 по средњоевропском времену, јавиле су агенције.

Свијет 12.05.2014 | 07:05
Велика излазност на референдуму у Доњецку и Луганску

У Доњецкој и Луганској области одржава се референдум о њиховом статусу у условима наставка "специјалне операције" кијевских власти против проруских снага.

Украјинска агенција Укринформ јавила је да су у Красноармејск ушли припадници батаљона Националне гарде "Дњепар" и заузели градску скупштину и полицију.

Према ранијем извештају Итар-Тас са, украјинске снаге заузеле су просторије четири школе у Красноармејску у којима су смештена биралишта.


Због тога су затворена бирачка места, а председник Централне изборне комисије "Доњецке Народне
Републике" (ДНР) Роман Љагин рекао је да је одзив бирача је био 77,08 одсто.


Љагин је саопштио да ће у Славјанску, где је било предвиђено затварање бирачких места у 18 по локалном (17 по средњоевропском) времену, гласање бити продужено, али да у случају заоштравања ситуације биралишта могу бити и раније затворена.


Он је саопштио да је до каснијих подневних сати излазност била близу 50 одсто.

На периферији Славјанска у региону Доњецк данас се чула интензивна пуцњава уз повремене експлозије из артиљеријског оружја, јавио је током преподнева Глас Русије.


Интензивне борбе су током протекле ноћи вођене и код села Андрејевка на периферији града, које је под
контролом присталица федерализације.

Итар-Тас с је известио да су украјинске снаге безбедности гранатирале контролни пункт присталица федерализације близу Славјанска из минобацача калибра 120 милиметара.

Љагин је рекао да постоје тешкоће са гласањем у Маријупољу, пренео је Интерфакс.


Према његовим речима, у том граду на Азовском мору одзив је низак и настављени су сукоби, због чега је број биралишта са стотину смањен на осам.

з ЦИК "ДНР" саопштено је да је за референдум одштамапано више од три милиона гласачких листића, а организатори користе бирачке спискове из 2012. године.

Раније су руске агенције известиле да се у граду Новоајдар, 60-ак километара североисточно од  уганска, евакуише бирачка комисија за спровођење референдума.



Оклопни транспортери украјинске Националне гарде блокирали су улазе на бирачка места а њени припадници демолирали су просторије.

У Луганској области формиране су и "мобилне изборне комисије" због бирача који се налазе у блокираним насељима.

Интерфакс наводи да су се житељи насеља Меловоје, Сватово, Белокуракино и Тројицко, обратили изборној комисији са таквим захтевом.


Прес секретар "војске југоистока" Василиј Никитин саопштио је да је до 15 сати по средњоевропском
времену одзив бирача у Луганској области премашио 78 одшто.

Према речима заменика председника Централне изборне комисије "Луганске народне републике" (ЛНР) Игора Шахова, упућено је 1,8 милиона позива за учешће на референдуму на 1.471 бирачком месту у читавој области, а према резултатима анкета "83 одсто житеља Луганске области спремно је да подржи Акт о државној самосталности ЛНР".


Љагин је проценио да би одзив у Доњецку могао бити више од 90 одсто.

Председник ЦИК "ДНР" је рекао да референдум треба да реши питање само о праву региона на
самоопредељење, а да ће даља судбина области - да ли ће остати у саставу Украјине, ући у састав Русије или задржати независност, бити решена накнадно.

"Боримо се за право на самоопредељење које нам гарантује члан пет устава Украјине, Европска повеља о локалној самоуправи, Конвенција УН и неограничен број међународних докумената", рекао је Љагин.


"Народни губернатор" Доњецке области Павел Губарјов - који је гласао у Славјанску, изјавио је да
ће резултат референдума бити "формирање новог субјекта", а за то да ли би следећи потез био  рисаједњење Доњецке области Русији рекао да је преурањено коментарисати, пренела је РИА Новости.

Та агенција пренела је и да је у Харкову одржан митинг подршке референдумима.

Министарство спољних послова Украјине поручило је да резултати референдума неће имати правне последице за територијални интегритет и уређење земље, уз оцену да је реч о "криминалној фарси" у организацији  Кремља.



САД су, такође, поручиле да неће признати резултат данашњег гласања о независности у источној
Украјини, назвавши га илегалним покушајем да се створи подела и немир."Уколико ти референдуми буду настављени, они ће представљати кршење међународног права и територијалног интегритета Украјине", истакла је, између осталог, портпарол Стејт департмента Џен Псаки, а пренео АФП.

На референдумима се грађани те две области изјашњавају о томе да ли или не подржавају "Акт о самосталности ДНР" и "Акт о државној самосталности ЛНР".



На прес конференцији је председник ЦИК "ДНР" рекао да би прелиминарни резултати референдума могли
бити познати после поноћи, пренела је украјинска агенција УНН.

Коментари / 0

Оставите коментар