Velika izlaznost na referendumu u Donjecku i Lugansku

Krasnoarmejsk je prvi grad u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine u kom je glasanje na referendumu završeno, i to zbog akcije ukrajinskih snaga bezbednosti, dok su u opsednutom Slavjansku odlučili da glasanje bude produženo do 22 sata po lokalnom ili 21 po srednjoevropskom vremenu, javile su agencije.

Svijet 12.05.2014 | 07:05
Velika izlaznost na referendumu u Donjecku i Lugansku

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti održava se referendum o njihovom statusu u uslovima nastavka "specijalne operacije" kijevskih vlasti protiv proruskih snaga.

Ukrajinska agencija Ukrinform javila je da su u Krasnoarmejsk ušli pripadnici bataljona Nacionalne garde "Dnjepar" i zauzeli gradsku skupštinu i policiju.

Prema ranijem izveštaju Itar-Tas sa, ukrajinske snage zauzele su prostorije četiri škole u Krasnoarmejsku u kojima su smeštena birališta.


Zbog toga su zatvorena biračka mesta, a predsednik Centralne izborne komisije "Donjecke Narodne
Republike" (DNR) Roman Ljagin rekao je da je odziv birača je bio 77,08 odsto.


Ljagin je saopštio da će u Slavjansku, gde je bilo predviđeno zatvaranje biračkih mesta u 18 po lokalnom (17 po srednjoevropskom) vremenu, glasanje biti produženo, ali da u slučaju zaoštravanja situacije birališta mogu biti i ranije zatvorena.


On je saopštio da je do kasnijih podnevnih sati izlaznost bila blizu 50 odsto.

Na periferiji Slavjanska u regionu Donjeck danas se čula intenzivna pucnjava uz povremene eksplozije iz artiljerijskog oružja, javio je tokom prepodneva Glas Rusije.


Intenzivne borbe su tokom protekle noći vođene i kod sela Andrejevka na periferiji grada, koje je pod
kontrolom pristalica federalizacije.

Itar-Tas s je izvestio da su ukrajinske snage bezbednosti granatirale kontrolni punkt pristalica federalizacije blizu Slavjanska iz minobacača kalibra 120 milimetara.

Ljagin je rekao da postoje teškoće sa glasanjem u Marijupolju, preneo je Interfaks.


Prema njegovim rečima, u tom gradu na Azovskom moru odziv je nizak i nastavljeni su sukobi, zbog čega je broj birališta sa stotinu smanjen na osam.

z CIK "DNR" saopšteno je da je za referendum odštamapano više od tri miliona glasačkih listića, a organizatori koriste biračke spiskove iz 2012. godine.

Ranije su ruske agencije izvestile da se u gradu Novoajdar, 60-ak kilometara severoistočno od  uganska, evakuiše biračka komisija za sprovođenje referenduma.



Oklopni transporteri ukrajinske Nacionalne garde blokirali su ulaze na biračka mesta a njeni pripadnici demolirali su prostorije.

U Luganskoj oblasti formirane su i "mobilne izborne komisije" zbog birača koji se nalaze u blokiranim naseljima.

Interfaks navodi da su se žitelji naselja Melovoje, Svatovo, Belokurakino i Trojicko, obratili izbornoj komisiji sa takvim zahtevom.


Pres sekretar "vojske jugoistoka" Vasilij Nikitin saopštio je da je do 15 sati po srednjoevropskom
vremenu odziv birača u Luganskoj oblasti premašio 78 odšto.

Prema rečima zamenika predsednika Centralne izborne komisije "Luganske narodne republike" (LNR) Igora Šahova, upućeno je 1,8 miliona poziva za učešće na referendumu na 1.471 biračkom mestu u čitavoj oblasti, a prema rezultatima anketa "83 odsto žitelja Luganske oblasti spremno je da podrži Akt o državnoj samostalnosti LNR".


Ljagin je procenio da bi odziv u Donjecku mogao biti više od 90 odsto.

Predsednik CIK "DNR" je rekao da referendum treba da reši pitanje samo o pravu regiona na
samoopredeljenje, a da će dalja sudbina oblasti - da li će ostati u sastavu Ukrajine, ući u sastav Rusije ili zadržati nezavisnost, biti rešena naknadno.

"Borimo se za pravo na samoopredeljenje koje nam garantuje član pet ustava Ukrajine, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, Konvencija UN i neograničen broj međunarodnih dokumenata", rekao je Ljagin.


"Narodni gubernator" Donjecke oblasti Pavel Gubarjov - koji je glasao u Slavjansku, izjavio je da
će rezultat referenduma biti "formiranje novog subjekta", a za to da li bi sledeći potez bio  risajednjenje Donjecke oblasti Rusiji rekao da je preuranjeno komentarisati, prenela je RIA Novosti.

Ta agencija prenela je i da je u Harkovu održan miting podrške referendumima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poručilo je da rezultati referenduma neće imati pravne posledice za teritorijalni integritet i uređenje zemlje, uz ocenu da je reč o "kriminalnoj farsi" u organizaciji  Kremlja.



SAD su, takođe, poručile da neće priznati rezultat današnjeg glasanja o nezavisnosti u istočnoj
Ukrajini, nazvavši ga ilegalnim pokušajem da se stvori podela i nemir."Ukoliko ti referendumi budu nastavljeni, oni će predstavljati kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine", istakla je, između ostalog, portparol Stejt departmenta Džen Psaki, a preneo AFP.

Na referendumima se građani te dve oblasti izjašnjavaju o tome da li ili ne podržavaju "Akt o samostalnosti DNR" i "Akt o državnoj samostalnosti LNR".



Na pres konferenciji je predsednik CIK "DNR" rekao da bi preliminarni rezultati referenduma mogli
biti poznati posle ponoći, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Komentari / 0

Ostavite komentar